Na FSF letos 55 tekmovalnih filmov, štirje s svetovno premiero

Na Festivalu slovenskega filma (FSF), ki vsakič prinaša pregled domače filmske produkcije, bo letos tekmovalo 55 filmov različnih žanrov, od tega 14 celovečernih. V spremljevalnem delu bodo počastili nekaj obletnic, strokovni del pa bo med drugim posvečen filmski fotografiji in filmskim snemalcem. FSF bo v Portorožu od 3. do 8. oktobra.

Od leve proti desni: vodja strokovnega programa 26. FSF Portorož 
Veronika Zakonjšek, direktorica Slovenskega filmskega centra 
Nataša Bučar, direktor 26. FSF Portoroz Bojan Labovič in vodja 
projekta 26. FSF Portorož Tjaša Smrekar

 Foto: Nebojsa Tejic/STA
Od leve proti desni: vodja strokovnega programa 26. FSF Portorož Veronika Zakonjšek, direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor 26. FSF Portoroz Bojan Labovič in vodja projekta 26. FSF Portorož Tjaša Smrekar  Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > FSF bo 3. oktobra odprl portret družine jadralca Jureta Šterka Šterkijada v režiji Igorja Šterka. Kot tekmovalni film bo na njem doživel svetovno premiero, ob tem pa bodo podelili še nagrado Milke in Metoda Badjure, ki jo bo za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti prejel direktor fotografije Rado Likon.

Filmskim snemalcem se bodo posvetili tudi v strokovnem programu, počastili bodo tudi več obletnic: 100-letnico in 60-letnico dvoran, v katerih danes delujeta Kinodvor in Slovenska kinoteka, 80-letnico režiserja Karpa Godine in lansko stoletnico rojstva snemalca Ivana Marinčka. Spomnili se bodo tudi gledališkega in filmskega velikana Radka Poliča - Raca in se poklonili prijatelju slovenskega filma Dragomiru Zupancu, ki v Beogradu pripravlja Dneve slovenskega filma.

FSF bo potekal v Avditoriju Portorož in razstavišču Monfort. Ker si prizadevajo slovenski film predstaviti tudi v tujini, so tokrat v goste povabili selektorje dokumentarnih festivalov iz širše regije. Cene vstopnic so po besedah vodje projekta FSF Tjaše Smrekar ohranili, prav tako simbolični filmski evro.

Svetovno premiero bodo na FSF doživeli še filmi Poslednji heroj Žige Virca, Vzornik Nejca Gazvode in Opazovanje Janeza Burgerja, vsi so tudi v tekmovalnem delu celovečercev, ki jih bodo ocenjevale igralka Anuša Kodelja, režiserka in scenaristka Andrina Mračnikar ter kritičarka in publicistka Ana Šturm. V žiriji za kratke in študijske filme, ki se bodo prav tako potegovali za nagrade vesna, pa so ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, antropolog in cineast Naško Križnar ter producent in montažer Vladimir Šojat. Najboljši celovečerni film bo izbralo še občinstvo.

Strokovni program bo uvedlo predavanje španske producentke dokumentarnih filmov Marte Andreu, v tem delu bodo predstavili tudi strateški načrt za razvoj AV industrije do leta 2030. Srečanje študentov filmskih akademij so letos razširili na študente likovne akademije.


Najbolj brano