Ena od najbolj slikovitih železniških prog

Kdaj ste se nazadnje z vlakom zapeljali po Bohinjski progi, iz Nove Gorice do Bleda, denimo, in med vožnjo brezskrbno uživali v čudovitih razgledih?

Vlak resda ni najmodernejši, a vožnja traja manj kot dve uri, ob koncih tedna pa je treba za enosmerno vozovnico iz Nove Gorice do Bleda odšteti vsega 1,80 evra. Če k temu prištejemo še dejstvo, da na cilju zgolj izstopite iz vlaka in se podate novim dogodivščinam naproti, saj se vam ni treba ukvarjati z vprašanjem, kje boste za čim manj denarja parkirali svoj avtomobil, je predlog za izlet vreden razmisleka, kajne?

Za Bohinjsko progo, ki povezuje Novo Gorico in Jesenice, Primorsko in Gorenjsko torej, velja, da ponuja najlepše doživetje vožnje z vlakom v Sloveniji, saj je speljana skozi 28 predorov, pet galerij in čez 65 mostov. Med vsemi mostovi na progi je najbolj veličasten Solkanski most čez Sočo, največji železniški kamniti most na svetu. Sicer pa vožnja po tej progi ponuja neopisljivo lepe poglede na vrhove Julijskih Alp, doline in ozke grape ter seveda na Sočo, eno najlepših rek v Evropi.

Ob gradnji Bohinjske proge, najkrajše železniške poti od srednje Evrope do Jadranskega morja (od Prage do Trsta), so leta 1904 prebili bohinjski predor, ki je z dolžino 6327 metrov še danes najdaljši železniški predor v Sloveniji. Bohinjska proga je kot del Poti miru od Alp do Jadrana - dediščina 1. svetovne vojne vpisana na poskusni seznam svetovne dediščine Unesco.


Najbolj brano