Elvis Jackson predstavili novo skladbo: “Če bo komad v slovenščini, bo v ajdovskem narečju”

Primorska naveza Elvis Jackson, ki ravno letos obeležuje 25-letnico delovanja, je predsinočnjim postregla z novo skladbo, ki nosi naslov Pouring rain in jo pospremila z videospotom. Slednjega so na posebnem dogodku premierno predstavili v ljubljanski Cukrarni. Ogledu videospota je sledil še krajši pogovor z vsemi štirimi člani skupine, ki jo danes sestavljajo David Kovščca - Buda, Marko Soršak - Soki, Erik Makuc - Slavc in Martin Favento - Marty.

Elvis Jackson so (z leve): Marko Soršak - Soki, Erik Makuc -  Slavc, 
David Kovšca - Buda in Marty Favento. Foto: Aljaž Novak
Elvis Jackson so (z leve): Marko Soršak - Soki, Erik Makuc - Slavc, David Kovšca - Buda in Marty Favento. Foto: Aljaž Novak

LJUBLJANA > “Buda je ta komad napisal že več kot leto dni nazaj. Očitno je napovedal poplave,” se pred predstavitvijo skladbe Pouring rain (dež lije, op.a.) pošali Martin Favento. David Kovšca - Buda je svojo “nostradamusovskost” sicer odločno zanikal. Kot pravi, je v obdobju, ko je skladba nastala “fajn padalo”, kar ga je navdahnilo za pisanje besedila. Ker mu je, kljub temu, da svojo jasnovidnost zanika, uspelo napovedati močne nalive, ga vprašamo, kaj nas čaka naslednje leto. “Nekaj vmes. Ravno prav dežja in ravno prav sonca. Tako, da bo raslo kar mora rasti,” nam v šali odvrne.

Čeravno je naslov skladbe pomenljiv, dežja v videospotu ni na spregled. Posneli so ga namreč v bližnjem Lignanu in v postonjskem skate parku. “Lignano je mesto, ki vizualno najbolj paše v koncept kalifornijskega skate punka, v katerega lahko žanrsko umestimo novo skladbo,” nam še zaupa markantni frontman Buda. “Primorska je slovenska Kalifornija,” se še pošali. “Zato smo celotno zgodbo še 'pojačali' in se odpravili v Lignano,” dodaja.

David Kovšca - Buda

frontman zasedbe Elvis Jackson

“Glede na obisk festivala Punk Rock Holiday lahko rečemo, da je skate punk scena dovolj močna, da se lahko obdrži.”

Izdelavo videospota za skladbo Pouring rain so Ajdovec, Šempasec, Koprčan in Mariborčan zaupali Marku Duplišaku, sicer frontmanu velenjske rock zasedbe Inmate. V spotu so se člani zasedbe po dolgem času preizkusili v skejtanju in vožnji na BMX kolesih. In kako je bilo po 20 letih sesti na BMX? “Eh, še vedno si tisti isti mladenič, le da te telo ne uboga najbolj. Vprašaš se - a ni tisto 'sedlo' malo nizko?” se pošali Erik Makuc - Slavc. Podobno izkušnjo je doživel Buda, ki je v videospotu po dolgem času stopil na skejt. “Najprej sem poklical zavarovalnega agenta,” se nasmeji.

Skate punk bo obstal!

Z novo skladbo se Elvis Jackson tako vračajo k svojim koreninam - skate punku. “Skejtanje nam je blizu že od samih začetkov. Pred 25 leti smo bili skejterji in punkerji praktično isti ljudje,” se spominja Buda. Kot nam je še zaupal, opaža ponoven razcvet skate punka. “Glede na obisk festivala Punk Rock Holiday lahko rečemo, da je skate punk scena dovolj močna, da se lahko obdrži.”

Skate punk kot zvrst ponuja številne specifike. Ena izmed slednjih je tudi (angleški) naglas, ki se ga, hote ali nehote, poslužuje velika večina vokalistov v tej zvrsti. Kateri izmed slovenskih dialektov oziroma naglasov bi lahko predstavljal ekvivalent skate-punkerskega naglasa? “Brez dvoma je to ajdovski, čeprav tega še nismo poizkusili. Že nekaj časa zbiram pogum, da bi nekaj takega izvedel. Če bo komad v slovenščini, bo zagotovo v ajdovskem narečju,” je odločen Buda.

Elvis Jackson z novo skladbo napovedujejo serijo novih skladb, ki jih bodo po določenem času zbrali na celovečernem izdelku. Kot pravijo, bodo tokrat prvič ubrali drugačen pristop in album snemali 'po singlih'.

Sicer pa skupina z novim materialom cilja predvsem na tujino. Že naslednji teden se tako odpravljajo v Nemčijo, kam jih bo pot zanesla v bodoče, pa bo pokazal le čas.


Najbolj brano