Med Slovenci bodo veslali tudi trije Primorci

Pred veslači sprinterji na mirnih vodah je vrhunec sezone. Jutri se bo zanje v nemškem Duisburgu začelo svetovno prvenstvo, kjer se bodo najboljši borili za olimpijske vozovnice za Pariz 2024. V slovenski ekipi so tudi Primorci Špela Ponomarenko Janić, Matevž Manfreda in Mia Medved.

Po napovedih ima največ možnosti za odmeven rezultat  Koprčanka 
Špela Ponomarenko Janić. Foto: Stanko Gruden
Po napovedih ima največ možnosti za odmeven rezultat Koprčanka Špela Ponomarenko Janić. Foto: Stanko Gruden

DUISBURG > Slovenijo bo na svetovnem prvenstvu v Nemčiji zastopalo šest tekmovalcev, ki bodo skušali od jutri do nedeljskega zaključka tekmovanj opraviti čim več. Prizorišče, na katerem se bo zbralo več kot tisoč veslačev in veslačic, dobro poznajo, saj je Duisburg že dolga leta redna postaja največjih tekmovanj.

Najbolj zanimivi bodo boji v desetih olimpijskih disciplinah, v katerih bodo najboljši že priborili svojim državam kvote za nastope prihodnje leto v Parizu. V tem delu tekmovanja ima Primorska na 500-metrski progi dve železi v ognju. Največ možnosti ima prekaljena olimpijka, Koprčanka Špela Ponomarenko Janić, presenetiti pa bo skušal tudi mladi dvojec Matevž Manfreda (Soške elektrarne)-Anže Pikon (Bohinj). Fanta sta še mlajša člana in bosta prvič veslala na tekm0vanju takšne ravni.

Slovenski urnik

Program kvalifikacij, v sredo - K1m 500 m, K1m 200 m, K1ž 500 m, K2m 1000 m, K1ž 1000 m, K1m 1000 m.

V četrtek - K1ž 200 m, K2m 500 m, K2x 500 m.

Boj za olimpijsko kvoto bo neizprosen, saj bo v vsaki od omenjenih disciplin za Pariz na voljo le šest mest. Ponomarenko Janićeva bo na poti do morebitnega uspeha morala računati na konkurenco iz kar 48 držav. Špela se je pripravljala v Bohinju in je pred tekmovanjem optimistična: “V dveh mesecih od zadnje tekme sem zelo napredovala. Naredila sem vse, kar sem lahko, da nao prvenstvo potujem v najboljši izvedbi. Zamenjala sem tako model kajaka kot tudi veslo in prepričana sem, da smo našli pravo kombinacijo. Verjamem, da sem sposobna osvojiti eno od mest za olimpijsko kvoto.”

Za olimpijsko kvoto se bo na kilometrski progi boril še izkušeni Ljubljančan Jošt Zakrajšek. Tisti, ki jim tokratni lov ne bo uspel, bodo imeli težak popravni izpit prihodnje leto na kontinentalnih kvalifikacijah, kjer bosta v enojcih na voljo po dve kvoti, v disciplinah z dvojicami pa le po ena.

Primorska bo zastopana tudi v neolimpijskih disciplinah. V tem delu tekmovanja se bo za Slovenijo na 500 metrov v mešanih dvojicah boril dvojec Mia Medved (Soške elektrarne-Rok Šmit (Bohinj). Mia bo veslala tudi na kilometrski razdalji. Že omenjena primorska olimpijska kandidata v neolimpijskem programu ne bosta manjkala. Špela bo tekmovala na 200-metrski progi, Manfreda in Pikon pa na kilometrski.


Najbolj brano