Občina bo celovito uredila zunanjost Pomnika miru

Na Cerju bodo celovito uredili zunanjost pomnika. Zgradili bodo ploščad za prireditve, namestili klopi, uredili parkirišče, polnilnico za električna kolesa, kolesarnico ... Z deli naj bi začeli konec leta.

Ob urejanju zunanjosti bodo poskrbeli tudi za kolesarje, med drugim bodo namestili polnilnico za 
električna kolesa. Foto: Leo Caharija
Ob urejanju zunanjosti bodo poskrbeli tudi za kolesarje, med drugim bodo namestili polnilnico za električna kolesa. Foto: Leo Caharija

CERJE > Pomnik miru so za javnost odprli leta 2013, okolica pa še ni urejena. “Razen kamnitih plošč pred vhodom je še vse v grobem stanju, zdaj bomo zunanjost celovito uredili,” razlaga župan Mauricij Humar. Naredili bodo ploščad za prireditve z urejenim dostopom, parkirišče in brežino do njega, namestili bodo urbano opremo, od klopi in miz do napajalnika za konje, stojala za kolesa, pokrite kolesarnice, polnilnice za e-kolesa ... “Pred pomnikom bodo kotički, kjer bodo obiskovalci lahko posedeli, uživali v miru, s pogledom na Kostanjevico. Z urejanjem okolice bomo zagotovili kvalitetnejši zunanji prostor in lažji dostop za invalide,” pravi župan.

Naložba je vredna 610.000 evrov, od tega so 350.000 evrov dobili na razpisu gospodarskega ministrstva. Z deli naj bi začeli v prihodnjem letu, zunanjost pomnika, ki si jo je lani kljub julijskemu uničujočemu požaru ogledalo 10.241 ljudi, pa želijo končati do EPK 2025. “Načrtujemo, da bodo v okviru EPK na Cerju dogodki in pričakujemo tudi povečan obisk, zato je zelo pomembno, da bo zunanjost Pomnika miru urejena,” pristavlja župan.


Najbolj brano