Robert Vatovec: “Ko sem videl, da ga ima Zappa, sem ga hotel imeti tudi jaz” (foto)

Klaviaturist in komponist Robert Vatovec že desetletja na več načinov soustvarja istrsko glasbeno sceno. Okroglih 20 let to počne s svojo 18-člansko zasedbo Robert Vatovec Big Band. Z maratonskim, kar triurnim koncertom, ki ga je na pobeškem rokometnem igrišču pomagalo pripraviti društvo AIAS, je druščina minuli petek navdušila več sto obiskovalcev.

Robert Vatovec Foto: Tomaž Primožic/FPA
Robert Vatovec Foto: Tomaž Primožic/FPA

POBEGI > “Na kraj pameti nam ni padlo, da se vas bo toliko zbralo,” je Robert Vatovec v svojem brundajočem tonu in značilnem rahlo sarkastičnem slogu nagovoril občinstvo, ki so ga tvorili številni domačini iz Pobegov in okoliških krajev, a tudi številni glasbeniki, s katerimi je skozi leta stkal čvrsto mrežo prijateljskih in delovnih povezav.

Najintenzivneje z big bandom Roberta Vatovca sodeluje pevka Vivjana Babic Martucci (desno). Ob njej je Jasna Krmac, ki se je izkazala v projektu Vipsiders, prvi pevki v zasedbi pa sta bili Eva Brajkovič in Tadeja Fatur. Foto:Tomaž Primožic/FPA

Robert Vatovec

Robert Vatovec Big band

“Prvi špil smo imeli v Snack Baru, lokal, ki nam je dal največjo prepoznavnost, pa je bil portoroški Kanela bar. Tam smo igrali kar 17-krat.”

S številnimi zasedbami sodeluje kot klaviaturist, piše aranžmaje, odkriva pevske talente ... Znano je, da je prav on prvi prepoznal pevski potencial Tinkare Kovač. Javnosti je leta 2006 predstavil inovativen projekt Vipsiders, v katerem je popolnim pevskim amaterjem različnih starosti in poklicev dal priložnost, da napnejo glasilke in se preizkusijo v pevski koži.

Prvi poskusi s Hišnim bendom v MKC

Najdlje trajajočo zgodbo pa je spisal prav z Robert Vatovec Big Bandom, ki je nastal oktobra leta 2003. “Od nekdaj me je navduševalo poslušati pihalce, ko igrajo skupaj. Ko sem slišal, da ima Frank Zappa big band, sem si rekel, da moram nekaj takega narediti tudi jaz,” o zamisli za oblikovanje big banda pove maestro Vatovec. Prvi poskusi s pihali so se zgodili s Hišnim bendom v takratnem koprskem MKC, nato je Vatovčev oče, ki je bil kapelnik, sinu prepustil svoje mesto v Buzetu. “Tam je nastal Big Band Sokol. Polovica glasbenikov se je tja na vaje peljala z menoj iz Kopra. Pa smo si rekli, zakaj ne bi tu doma ustvarili big band,” zgodbo nadaljuje Vatovec. Oktobra 2003 je tako nastal Robert Vatovec in Big Band, ki mu je prostor za vaje prva leta velikodušno odstopila Krajevna skupnost Škofije, nakar se je preselil v prostore KS Pobegi-Čežarji oziroma (v poletnem času) na Vatovčev domači vrt.

V Kaneli so bili kot doma

Že začetna zasedba je poleg ritem sekcije štela štiri trobente, štiri pozavne in pet saksofonov, s svojimi vokali pa so glasbo obarvali trije pevci - pokojni Branko Barič ter pevki Eva Brajkovič in Tadeja Fatur. Kasneje se je big bandu pridružila Vivjana Babič Martucci, iz skupine Vipsiders pa je Vatovec povabil k sodelovanju tudi Jasno Krmac. “Prvi špil smo imeli v Snack Baru, lokal, ki nam je dal največjo prepoznavnost, pa je bil portoroški Kanela bar. Tam smo igrali kar 17-krat,” pove Vatovec.

Sergio Settomini (desno), član društva AIAS, ki je pomagalo pripraviti jubilejni koncert, v pogovoru z Mefom, ki je nastopil kot gost. Med njima sedi Koprčan, dolgoletni tabornik Jože Petek - Jojo. Foto:Tomaž Primožic/FPA

Ne čudi torej, da se je tudi Dragan Sojić, šef nekdanjega Kanela bara, pomešal med petkovo pobeško občinstvo, ki mu je Vatovčev big band postregel s pestrim naborom več kot 30 pesmi, od jazzovskih standardov do italijanskih evergreenov in tudi nekaj Vatovčevih avtorskih pesmi v izvedbi vseh štirih omenjenih pevk. Za piko na i je slavje ob 20. jubileju s svojim nastopom obogatil tudi Drago Mislej - Mef. Kot se za tovrstne obletnice spodobi, pa ni manjkala niti podelitev plaket najbolj zaslužnim. Za vztrajnost od samih začetkov je priznanja prejelo sedem članov Robert Vatovec Big banda, poleg ustanovitelja so to še: Sanjin Pobega (tenor saksofon), Matjaž Žderič (pozavna), Damjan Paljk (bobni), Eva Brajkovič (vokal), Edi Meola (saksofon) in Aleš Križman (saksofon). Za vsestransko razdajanje v korist benda pa si je posebno priznanje prislužil tudi Alan Deško (alt saksofon).


Najbolj brano