(PRIMORSKE RAZGLEDNICE) Panovec, pljuča Nove Gorice

Panovec je goriški gozdni biser, ki v vročih in soparnih dneh ponuja naravno zavetje, hkrati pa omogoča sprostitev na razne načine, od počitka do rekreacije.

Nova Gorica je zaradi Panovca eno redkih mest v Sloveniji, ki se lahko pohvali z takšnim naravnim bogastvom na dosegu nog. Zadnje čase ga množično obiskujejo tudi prebivalci sosednje Gorice, saj cenijo to bogato zeleno oazo le lučaj stran od svojih domov. Zgodovina gozda, ki se danes razprostira na kar 380 hektarjih, sega v leto 1001, ko sta bila prvič omenjena Solkan in Gorica. Žal ga je oblast nekdanje skupne države prostorsko oskrunila in v njegov rob umestila nekdanjo tovarno Mip ter vojaški objekt in strelišče, a so kasneje to zmoto spregledali in ga leta 1985 zaščitili kot naravni spomenik.

Panovec je poseben zaradi svoje bogate zgodovine ter raznolikega rastlinskega in živalskega sveta, kar pritegne mnoge obiskovalce, saj ponuja številne možnosti za rekreacijo, zato so v njem speljane različne rekreativne poti. Na voljo so kolesarska pot, trim steza ter tekaška proga, ki zadovoljijo potrebe športnih navdušencev. Za vse ostale, ki želijo uživati v miru ali razširiti svoje znanje o rastlinskem svetu, je na voljo tudi gozdna učna pot, kjer lahko spoznajo različne rastlinske vrste, ki domujejo v tem čudovitem naravnem okolju.


Najbolj brano