Prvi vinski vitez sveta na obisku na Primorskem

V prejšnjem tednu se je v Sloveniji mudila vodilna garnitura Mednarodnega združenja vinskih bratovščin sveta (FICB) na čelu s predsednikom Alanom Brydnom in predstavniki Francije, Nemčije, Švice in Madžarske.

Z leve:  Franc Zlatko Dreu, Borut Pahor, Alan Bryden, Tomislav 
Kovačič, Boris Gašparin in dr. Marin Berović  Foto: Leo Caharija
Z leve: Franc Zlatko Dreu, Borut Pahor, Alan Bryden, Tomislav Kovačič, Boris Gašparin in dr. Marin Berović  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Gre za močno organizacijo, ki združuje vinske bratovščine iz 37 držav z vsega sveta, med njimi so seveda tudi iz najpomembnejših pridelovalk na čelu z Italijo, Francijo in Španijo.

V bratovščinah širijo kulturo vina in omizja, obenem pa miru, saj vodilo evropskega reda, ki ima sedež v Železnem na Gradiščanskem, pravi: “Dvignimo kozarce in odložimo meč, saj smo evropski vitezi miru!”

Iz Slovenije sta v mednarodnem združenju dve organizaciji: slovenski konzulat Evropskega reda vitezov vina in pred dobrima dvema desetletjema osamosvojeni Red slovenskih vitezov vina. Delegacija je pot začela v Ljubljani, a so se hitro premaknili na Primorsko. Ob njihovem obisku pri nas so imeli osrednjo večerjo na Pikolu v Rožni Dolini pri Šempetru, ki so jo začeli s priložnostno svečanostjo.

Na njej je Alan Bryden nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju, ki je bil kot predsednik parlamenta leta 2003 častni pokrovitelj kongresa FICB v Brežicah, podelil medaljo na zlati lenti za njegova prizadevanja za mir v svetu in za dvig vinske kulture. Svečanosti na Pikolu, kjer so podelili več priznanj, so se udeležili dr. Marin Berović, ki je bil koordinator pri organizaciji visokega obiska, gostitelj na Pikolu Boris Gašparin, Tomislav Kovačič, Alan Bryden, Borut Pahor in Franc Zlatko Dreu, ki je skupaj s Kovačičem visoko v mednarodni strukturi Evropskega reda vitezov vina.


Najbolj brano