Ko glavno besedo dobi kitara

Teden kitare v Postojni se je začel udarno z nedeljskim koncertom priznanega francoskega kitarista in iskanega pedagogaJudicaëla Perroyav župnijski cerkvi svetega Štefana. Do konca tedna se bodo mladi glasbeniki in njihovi mentorji predstavili še na več koncertih.

Eden vrhuncev letošnjega Festivala kitare je bil gotovo nastop 
Judicaëla Perroya iz Francije. Foto: Valter Leban
Eden vrhuncev letošnjega Festivala kitare je bil gotovo nastop Judicaëla Perroya iz Francije. Foto: Valter Leban

POSTOJNA > Festival kitare v Postojno že enajsto leto ne prinaša le vsakodnevnih koncertov vrhunskih kitaristov, temveč tudi mojstrske tečaje, predavanja in poletno šolo za mlade glasbenike. Skupaj se izobražuje več kot 30 mladih glasbenikov.

Po ustaljenih tirnicah naprej

“Tudi enajsto leto se držimo starega koncepta. Od ostalih podobnih festivalov se najbolj razlikujemo po tem, da v sklopu festivala ne organiziramo tekmovanja. Mogoče je to celo naša prednost, saj se študenti in dijaki v netekmovalnem in sproščenem vzdušju bolje počutijo,” je pojasnil Anton Črnugelj, umetniški vodja festivala, pedagog in predsednik društva Kitarza, ki v sodelovanju z Glasbeno šolo Postojna bdi nad pestrim celotedenskim dogajanjem

Kitara med učenci ostaja priljubljena izbira tudi v Sloveniji, opaža Črnugelj, saj ostaja zanimanje za vpis na glasbene šole velik, težav pa nimajo niti za pridobivanje udeležencev za mojstrske tečaje v sklopu festivala.

Glasbeno obarvan teden

Nedeljskemu vrhuncu je v ponedeljek sledil koncert Diarja Aliuja iz Kosova ter Tima Jurkoviča iz Slovenije, sinoči se je predstavil kitarski duo Aljaž Cvirn in Jure Cerkovnik.

Z današnjim dnem se koncertno dogajanje seli v Dvorano Alojza Srebotnjaka Glasbene šole, kjer bosta danes ob 20. uri nastopila Vuk Vukajlović in Uroš Jaćević iz Srbije, jutri boste lahko ob isti uri poslušali slovensko kitaristko Katjo Porovne Silič, v petek pa bo nastopil Alen Garagić.

V soboto ob 18. uri bo sledil zaključni koncert, na katerem bodo nastopili tako učenci kot tudi mentorji, skupaj okrog 50 glasbenikov. “Progama za zaključni koncert še nimamo, saj želimo učence najprej spoznati. V mislih pa imamo nekakšen medgeneracijski nastop,” je napovedal Črnugelj.


Najbolj brano