Oriana Girotto: Življenje v Sloveniji je cenejše kot v Italiji

Oriana Girotto je bila nekoč prepoznaven televizijski obraz, predvsem je zaslovela kot sovoditeljica glasbene oddaje Atlantis, zaradi katere se je konec devetdesetih let iz Italije preselila v Slovenijo. Oče je Italijan, mati Slovenka, odraščala je v Benetkah, tri leta je bila dopisnica STA iz Rima, delala pa je tudi za italijansko podružnico britanske televizijske mreže Sky.

Oriana Girotto
Oriana Girotto 

LJUBLJANA > Danes je Oriana Girotto, ki živi v Ljubljani, prepoznaven obraz za učence italijanščine, saj kot asistentka poučuje na Srednji šoli za gastronomijo in turizem Ljubljana, aktivna je kot organizatorica potovanj in turistična vodička, je pa tudi vodja neformalne italijanske skupnosti v Ljubljani.

Navajeni smo na italijanske skupnosti v istrskih mestih, ne pa v Ljubljani.

Oriana Girotto

turistična vodička

“Življenje v Sloveniji je nasploh cenejše kot v Italiji. Ni vse v tem, ali so testenine pri 'najboljšem sosedu' dražje kot v trgovini čez mejo. V Ljubljani so trgovine, kjer dobiš dobre testenine po ugodni ceni.”

“Sicer nimamo nekega uradnega imena kot druge organizacije ali italijanski kulturni center v Ljubljani, sem pa organizatorka spletne skupnosti na Facebooku Italiani a Lubiana, ki je med Italijani v Sloveniji zelo priljubljena in velja za neko neformalno platformo italijanske skupnosti v Ljubljani. Združuje praktično vse Italijane, ki živijo v Ljubljani, od študentov, mladih raziskovalcev, poslovnežev …

V Ljubljani živi 700 Italijanov

Kako velika pa je ta skupnost?

“Po našem vedenju v Ljubljani živi približno 700 Italijanov, registriranih članov naše skupnosti, ki vsak dan berejo novice, pa je prek 2000. Med njimi so seveda tudi takšni, ki ne živijo redno v Ljubljani, ampak sem prihajajo občasno in imajo veliko vprašanj glede življenjskega ustroja pri nas. Veliko je tudi podjetnikov, ki so zadnja leta svoja podjetja preselili v Slovenijo. Pravijo, da je pri nas veliko manj birokracije.”

Kako pa na vas gledajo bolj formalne institucije italijanske manjšine?

“Na začetku je bilo med njimi malo skepse, kaj sploh počnemo, ker se oni nikoli niso ukvarjali z Italijani, ki živijo zunaj občin, kjer obstaja dvojezičnost in kjer so prisotni organi italijanskih skupnosti. Ampak danes med seboj dobro sodelujemo.”

Slovenija je zadnja leta med Italijani vse bolj priljubljena destinacija. Ste turistična vodička, specializirana za vodenje po Ljubljani. Kakšni gosti so Italijani?

“Zanimivo se mi zdi to, da večina sploh ne ve, kam je prišla, ker se na italijanskih televizijah o Sloveniji praktično nič ne govori. Ko pa pridejo, so navdušeni. Sploh starejši, ki prihajajo iz bolj oddaljenih delov Italije, imajo v glavi še vedno predstavo, da je Slovenija neka postsocialistična država. Najbolj jih očara čistoča in to, da ni pretiranega kravala. Ko pa se pogovarjamo o vsakdanjem življenju, jih najbolj fascinira to, da slovenskih družin otroci v primerjavi z njihovimi ne stanejo praktično nič, vsaj kar se tiče vrtcev in šol pa tudi organizacija v teh ustanovah je veliko boljša kot pri njih. Prva leta vrtca za otroka v Italiji stanejo 600 ali 700 evrov na mesec, za povrh pa jih poleti še zaprejo za dva meseca. Če nimaš staršev, praktično ne moreš hoditi v službo. Zato je tam veliko žensk doma. Skoraj nemogoče se jim zdi še to, da imamo pri nas za otroke brezplačne zobozdravnike in da otroci v šolah jedo kosilo in malico. Ker tam tega ni. Veliko se pogovarjajo tudi o cenah predvsem bencina in cigaret, ki so pri nas veliko nižje. Zato tisti, ki živijo blizu meje, hodijo po cigarete in bencin redno čez mejo k nam.”

V Italijo po gorgonzolo

Mi pa hodimo v Italijo po hrano in oblačila. Zadnje čase je bilo nasploh veliko govora o cenah prehranskih izdelkov. Predvsem tistih narejenih v Sloveniji, ki so v italijanskih trgovinah cenejši kot v slovenskih.

“Zakaj se to dogaja, ne vem. Kot pa sem že omenila, je pri nas veliko stvari cenejših kot v Italiji. Sama hrano in oblačila kupujem večinoma v slovenskih trgovinah. Ko pa grem v Italijo, ne kupujem slovenskih izdelkov, ker so tam cenejši, ampak kupujem tisto, česar v Sloveniji ne morem dobiti. Ena takšnih stvari je gorgonzola, ki ti jo v delikatesi narežejo na kose. Imam par prijateljic, ki od mene vedno pričakujejo, da jim prinesem kos gorgonzole. Te debate, ki so se razplamtele po družbenih omrežjih, ali je oljčno olje dražje kot v Italiji, se mi zdijo malce privlečene za lase. So pa zato tam taksiji veliko dražji, pa bencin, vrtci, šole … Ko kakšnemu turistu kdaj omenim, da si lahko vzame taksi, se prime za glavo, da tega pa res ne. Potem mu pa povem, koliko stane taksi pri nas, in mu ni nič jasno. Njihova povprečna plača je sicer res višja, ampak pri nas si lahko več privoščimo kot oni. Življenje v Sloveniji je nasploh cenejše kot v Italiji. Ni vse v tem, ali so testenine pri 'najboljšem sosedu' dražje kot v trgovini čez mejo. HP


Najbolj brano