Luciferka z Golobnjakom v nekdanji božji hiši

“Sama zloba. Gor naj ostane, ikona zla. Ta dogodek organizirajo peklenščki, satanisti,” so nekateri komentirali najavo dogodka na družbenih omrežjih, ki je na torkov večer v protokolarno dvorano sv. Frančiška Asiškega zvabil množico ljudi. Ne, ni šlo za koncert zloglasne norveške black metal skupine Gorgoroth, temveč za predstavitev nove zbirke satirične poezije in večer šansonov Svetlane Makarovič.

Svetlana Makarovič je v pogovoru z novinarjem Matejem Šurcem predstavila novo pesniško zbirko Golobnjak. Foto: Ualid Amrani
Svetlana Makarovič je v pogovoru z novinarjem Matejem Šurcem predstavila novo pesniško zbirko Golobnjak. Foto: Ualid Amrani

KOPER > Aprila, leta gospodovega 2022 je na znamenitem Pirkovičevem predvolilnem soočenju nekdanji premier v roke vzel zbirko z naslovom Vladavina muh in deklamiral pesem Podganja stranka. Avtorica slednje je bila seveda Svetlana Makarovič, ki je zbirko izdala v luči protivladnih protestov za časa tretje Janševe vlade. Nadaljevanje Vladavine muh, Golobnjak, v kateri obračuna z vlado Roberta Goloba je začela pisati že 100 dni po njeni prisegi.

Kot pravi, gre za drugi del trilogije. “Tretji del že nastaja. Naslovila ga bom V božjem imenu,” v pogovoru z novinarjem Matejem Šurcem pove Makarovič. “Golob je prišel z oljčno vejico v kljunu. Nato je odprl kljun, oljčna vejica pa je padla na tla,” v svojem značilnem slogu pove avtorica. “Zdaj je tako, kot je. Ampak, če se spomnimo kako je bilo prej, je še zmeraj krasno,” nonšalantno pristavi.

Svetlana Makarovič - Štromar

Kar dolgo časa sem bil tiho, sem predel in te rad imel, a danes te nič več ne maram.

Sedaj pri meni si oplel.

Že res, da si od sile fleten, a jaz sem fletnejši, da veš: Ker jaz sem pesnik, ti pa štromar. Ker jaz ostanem, ti pa greš.

Saj še podgan ne znaš loviti. Ujel si le neznatno miš. Dovolj je tvojih kompromisov. Mar od janšistov se učiš, ti štromar?

Nas je Islandija prva priznala, a je politika to zamolčala. Raje pred vsakim se papežem plazi, pravih prijateljev pa ne opazi.

Katolicizem kroji nam prihodnost, silno skrbi nas slovenceljska rodnost. Splav prepovedati Cerkev želi, a o zlorabah previdno molči. Robert prisrčno se škofi rokuje. To je vesel krivonosi Zore. Bog ve, o čem so se dogovorili. Pazi se, štromar! Gledamo te

Na tapeti tudi poslanke in poslanci

Vselej neprizanesljiva “štriga”, kot se večkrat poimenuje, v Golobnjaku obračuna s številnimi vidnimi obrazi slovenske politike. Neizprosno obračuna s predsednikom vlade, predsednico države, predsednico državnega zbora, “podganjo opozicijo,” kot jo imenuje, ter tudi nekaterimi poslanskimi obrazi, denimo z nekdanjo novinarko, poslanko Gibanja Svoboda Tamaro Vonta. Prizanaša ne tudi zdravstvenemu ministru. “ Vsakdo med nami si zdravja želi. Letos še bolj se zgoreti boji. Revni vedo, da vsak trud je zaman. Ker je minister sedaj Loredan,” piše.

Ko Šurc v pogovoru z avtorico spomni na Janšev recital njene pesmi na predvolilnem soočenju, Makarovič pove, da je Golobnjak poklonila tudi Robertu Golobu, ampak “zaenkrat še ni nič reagiral. Najbrž lomi oljčne vejice, da bomo skupaj vkorakali v boljše čase,” doda.

Svetlana Makarovič

vsestranska umetnica

“Zdaj je tako, kot je. Ampak, če se spomnimo kako je bilo prej, je še zmeraj krasno.”

Seveda v tokratni zbirki ni prizanešeno niti prvaku opozicije. V pesmi Janša Heroj se Svetlana dotakne Janševega obiska v Ukrajini. “Putinu Janša kar tvit bo poslal. Putin zgrozil se bo, ko ga bo bral. Janšev je glas kot grmenje topov. Brž odpoklical bo Wagner domov.”

Makarovičeva se v pogovoru s Šurcem na tem mestu dotakne zavračanja ruske umetnosti, ki jo je sprožila ruska agresija na Ukrajino. “Čajkovski ni Putin. Putin ni Rusija. Zelenski ni Ukrajina. Ukrajina ni Rachmaninnov. Umetnost je nad politiko, nad vojnami, nad vsem. Kar je umetnina, vlada našim srcem in našim dušam,” izjavi in požane bučen aplavz.

Masayah - Mlinček

Vrti se življenje tako kot se mlin

Brez strahu ... Brez premora

Vrti se mi slika nazaj v spomin,

ko ni ga še bilo ... bila sem le voda

Bilo me je toliko, da tekel je slap.

A slab je ta slap, če te vleče v prepad

Če sile in energije, ki jo imaš ne daš,

držiš v sebi ves ta čas.

Kako žalostna je moja voda,

ki izliva se v prazno.

Kako brez pomena,

kako zelo brezčasno.

Kako naj se življenje vrti,

če ne damo nič od sebe?

Zdaj pod vodo mi mlin stoji,

da dala bi vse od mene - za tebe.

Svetlani se je poklonila tudi Masayah

V znak protesta proti zavračanju ruske umetnosti napove tudi koncert svojega Mačjega kalifata in obljubi, da bo občinstvo lahko prisluhnilo dvema ruskima skladbama. In tako je tudi bilo. Poleg znanih Svetlaninih šansonov, kot so Teci, punčka, Kladivo in nakovalo ter Mademoiselle Adela, so obiskovalci lahko prisluhnili tudi dvema ruskima partizanskima pesmima Tjomnaja noč in V zemljanke, ki ju je čutno interpretirala intermedijska umetnica Aphra Tesla, sicer junijska rezidentka v umetniški rezidenci v Kubedu. “Enomesečno rezidenco v Kubedu sem zakoličila s postavitvijo koncerta v dvorani Sv. Frančiška. V svoj Operating System sem inkorporirala tako Svetlano Makarovič in Mačji kalifat, s katerimi skupaj tvorimo skupino Pentagram,” nam je zaupala Aphra Tesla, sicer pobudnica anarho-socialističnega projekta Ambasada Svetlane Makarovič.

Ob sklepnem dejanju koncerta je Makarovič znova upravičila sloves nepredvidljive umetnice. Na odru se ji je tako pridružila ankaranska raperka Masayah, ki se vedno bolj uveljavlja tudi na pesniškem področju. Z odra dvorane Sv. Frančiška je tako zadonela njena pesem, s katero se klanja ženskama, ki sta pomagali oblikovati njeno otroštvo - svoji mami in Svetlani Makarovič.


Najbolj brano