Iz Krasa ne samo pršuti, ampak tudi elektrika

V Krasu v Šepuljah bodo kmalu zagnali novo sončno elektrarno. Nameščanje panelov, ki bodo na strehah proizvodnih obratov lovili sonce, je končano, v podjetju v teh dneh čakajo na priklop. Nova sončna elektrarna bo podjetju zagotavljala desetino vse elektrike, ki jo potrebuje.

Sončni paneli se razprostirajo na 2300 kvadratnih metrih, kar 
predstavlja približno eno tretjino  nogometnega igrišča.
Sončni paneli se razprostirajo na 2300 kvadratnih metrih, kar predstavlja približno eno tretjino nogometnega igrišča. 

ŠEPULJE > Sončne panele so namestili na streho vseh stavb, ki so dovolj primerno osončene.

Poslej delno samooskrbni

“Elektrarna je 510-kilovatna, kar pomeni, da bi nam lahko zagotavljala približno desetino elektrike, ki jo potrebujemo. Lega Šepulj je na srečo precej sončna. Vso proizvedeno elektriko bomo porabili za lastne potrebe. Z novo naložbo postajamo delno samooskrbni,” pravi Borut Volk, prokurist v podjetju.

Borut Volk

prokurist v Krasu

“Elektrarna nam bo zagotavljala približno desetino elektrike, ki jo potrebujemo. Z novo naložbo tako postajamo delno samooskrbni.”

Gre pravzaprav za morje panelov; razprostirajo se na 2300 kvadratnih metrih, kar predstavlja približno eno tretjino nogometnega igrišča. Ker so postavljeni na strehe objektov, s svojim videzom v ničemer ne obremenjujejo okolja. To je pomembno, saj je podjetje umeščeno v vaško okolje.

Po načrtih bo nova sončna elektrarna začela proizvajati elektriko zelo kmalu, v teh dneh čakajo na priklop. Z deli so hiteli, saj bi radi ujeli čim več sončnih dni in jih izkoristili za proizvodnjo elektrike.

400.000

evrov jih bo stala 510-kilovatna sončna elektrarna

Kras sicer ne sodi med največje porabnike električne energije, a na leto vseeno porabijo 5,4 gigavatne ure. “Pretežni del elektrike porabi hladilna tehnika - hladilne komore, zorilnice, zamrzovalniki, hlajenje proizvodnih prostorov ... Te naprave delujejo neprestano. Sami stroji v proizvodnji porabijo manjši delež elektrike. Zato - ko delavci zapustijo tovarno, poraba ni veliko nižja,” še razlaga Volk.

Za naložbo v sončno elektrarno so se odločili zaradi več razlogov. Poleg višjih cen elektrike jih je k temu spodbudilo tudi dejstvo, da zaveze k trajnostnem razvoju postajajo vse pomembnejše za poslovanje podjetij in iskanje finančnih virov. Tudi pri različnih razpisih bodo med pogoji vedno bolj v ospredju okoljski vidiki.

Računajo tudi na subvencije

Naložba jih bo stala dobrih 400.000 evrov. “Za ta zalogaj imamo lastna sredstva, računamo pa na subvencije kmetijskega ministrstva, ki med drugim spodbuja tudi naložbe v samooskrbo kmetijskih in živilskih podjetij,” pravi Volk.

Izvajalec je tolminska družba Tech-svet, ki je lani že postavila sončno elektrarno na strehe nekdanjega Mipovega obrata v Kromberku, ki je že nekaj let v lasti Pivke perutninarstva. Tolminska družba je pred desetletjem namestila sončne panele tudi na strehe Pivkinih objektov na Kalu. Sončna elektrarna na Kalu je 1,5-megavatna, medtem ko je tista v Kromberku enamegavatna.


Najbolj brano