Koprska živopisna urbana platna

Koper se vse bolj spreminja v galerijo na prostem. Številni mestni zidovi niso več prazni in/ali umazani, polnijo jih domiselni grafiti, ponekod pravcate umetnine, ki jih mladi umetniki na ta urbana platna slikajo zlasti na pobudo Centra mladih Koper.

KOPER > Grafitarski podvigi, h katerim Center mladih Koper (CMK) povabi urbane umetnike iz domačih in tudi tujih logov, so v zadnjih šestih letih postali stalnica. Rezultate njihovega dela je mogoče občudovati zlasti v podhodih na semedelskem koncu, kjer skorajda ni več koščka stene, ki ne bi bil zapolnjen z barvami. Pred štirimi leti je 30 prostovoljcev z grafiti, ki ponazarjajo časovni stroj, zapolnilo tudi vso notranjost in zunanjo teraso prostorov CMK, še pred tem so bili ustvarjalci z razpršilci na delu v CMK-jevih prostorih v prenovljenem zaklonišču na Markovcu ....

Minule dni je na ulici spet dišalo po barvi. V sklopu festivala ulične umetnosti Street Art Fest sta nastali tudi dve novi umetnini s podvodno tematiko. Na 50 metrov dolgem in dva metra visokem zidu malo pred točko “na Rexu” ob rekreativni cesti med Koprom in Izolo je ustvarjala skupina grafitarjev pod vodstvom Tineta Dekortija, sicer tudi tetovatorja, ki velja za vodilnega grafitarja na istrskem koncu. Na stičišču Istrske in Krožne ceste pa je solo podvodni mural ustvaril mladi Koprčan Svit Pregelj. Medtem ko so nastajali novi grafiti, je vodička med festivalom popeljala obiskovalce na ogled starejših koprskih muralov, nekaj jih predstavljamo tudi na tokratnih (urbanih) Primorskih razglednicah.


Najbolj brano