Predatorji zaščiteni, šibkejši ne

V mesecu maju, ko so rejci drobnice in goveda komaj prignali črede v planine, je že nastal pokol. Neavtohtoni šakali so takoj pokončali 63 ovac od Baške grape do Trente, vmes so se na planini Starijski vrh nad Kobaridom mastili še volkovi, v Trenti pa medved. Rejci so bili vnaprej v negotovosti in zgodilo se je natanko to, česar so se bali, namreč svoje živali so privedli zverem pod gobec. Lov na šakale, ki so k nam pritavali iz Azije in Srbije, bo odprt od 1. julija do 15. marca, rejci zahtevajo, naj bo celo leto. Odstrel volka in medveda je dovoljen zgolj v izjemnih okoliščinah. Nanju so se nekako privadili pod pogojem, da je odstrel dovoljen za problematične osebke.

Kaj še bo prek pašne sezone do jeseni, se sprašujejo rejci, ki že zmanjšujejo črede in se izogibajo planinam, če le morejo. Ograje pred zvermi so v visokogorskem skalnatem svetu utopija, kar ugotavljajo tudi strokovnjaki. Nekateri rejci ostro povedo: naj naravovarstveniki iz Ljubljane izvolijo ščititi svoje neavtohtone nutrije, vendar naj se ne vtikajo v naš način tisočletnega gospodarjenja s ščitenjem neavtohtonih predatorjev, kot so šakali. Kot pravijo, je očitno naša družba zašla v nenavadno smer, da imajo predatorji prednost tako v človeškem kot živalskem svetu. Zakaj naravovarstveniki ne ščitijo ostalih živalskih vrst, kot so gamsi, srne, zajci, jeleni in, zdaleč ne na koncu, ovac in koz, ki so žrtve zveri. Po novem šakali plenijo tudi v Baški grapi, kjer jih nikoli ni bilo. Tam pasejo ob kmetijah, živali so ograjene z električnimi pastirji, toda zgolj zato, da ne uhajajo, šakali jih preskočijo. Z umikanjem paše se bo urejena krajina zarasla, nastala bo gospodarska škoda, za turiste ne bo vabljiva. Uničuje se tradicionalni način življenja s pašo v planinah. Skratka, gre za problem, ki nikoli ne bo povsem rešen. Bi ga bilo pa treba vsaj ublažiti, ne pa da se zaostruje.

Naj naravovarstveniki izvolijo ščititi neavtohtone nutrije, vendar naj se ne vtikajo v naš način tisočletnega gospodarjenja s ščitenjem neavtohtonih predatorjev šakalov.

Tako kot ne najdejo modre rešitve v sobivanju zveri in kmetijstva, se zatika pri predlaganem zakonu o zaščiti živali. Šlampasto so se politika in nevladne organizacije tega lotile brez stroke, posledica je ponoven vik in krik ter nestrpnost. Na koncu nastradajo živali, pa naj bo to pes, muca, ovca, krava, konj, srna ali pa volk, medved, šakal, ris ... Vsaka žival se bori za svoj prostor pod soncem v skladu s svojo genetiko. V empatični družbi bi moralo biti prepovedano zlorabljanje živali in namensko mučenje, to je za v zapor. Morda bi veterinarski podhranjeni inšpekciji bile v pomoč dodatne službe, toda na usklajen način. V ZDA imajo živalsko policijo. Tema je zapletena in zelo občutljiva, vedno se je možno ujeti v past dvoličnosti.


Preberite še


Najbolj brano