Zdaj ambulanta za neopredeljene, kmalu pa nova za opredeljene

V Luciji je v tamkajšnjem zdravstvenem domu prejšnji teden začela delovati ambulanta za neopredeljene. To je prva tovrstna ambulanta v občini Piran. V njej se izmenjujejo štirje zdravniki, kot vse kaže, pa ne bo delovala dolgo. Če bo šlo vse po načrtih, bo sredi poletja namesto nje zaživela nova ambulanta družinske medicine za opredeljene.

V Luciji od prejšnjega tedna deluje prva ambulanta za neopredeljene bolnike v piranski občini. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V Luciji od prejšnjega tedna deluje prva ambulanta za neopredeljene bolnike v piranski občini. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LUCIJA > Potem ko so ambulante za neopredeljene - za ljudi brez izbranega osebnega zdravnika - odprli marsikje na Primorskem, je pred dnevi zaživela tudi v Luciji. Doslej za to ni bilo potrebe, ker so v eni izmed tamkajšnjih ambulant družinske medicine (v Piranu) še do pred kratkim sprejemali nove bolnike. “Zdaj pa so dosegli zgornjo mejo glede tega števila in tako smo vzpostavili to ambulanto. V njej ni navala, pa tudi prej pri nas ni bilo težav z neopredeljenimi pacienti, saj so jih obravnavali tudi v ambulantah za opredeljene. Nekako so si jih razdelili,” pravi Matjaž Krajnc, direktor Zdravstvenega doma Piran. Ambulanta za neopredeljene bolnike deluje štiri dni na teden, od ponedeljka do vključno četrtka. V njej se izmenjujejo štirje zdravniki družinske medicine.

Kot vse kaže, pa nova ambulanta ne bo plesala niti eno poletje. “Morda bo delovala dva meseca. Računamo, da bo naša specializantka do konca junija opravila strokovni izpit in tedaj bomo v prostorih v Luciji odprli novo ambulanto družinske medicine,” pravi Marko Grdina, pomočnik direktorja. Ker sprva ambulanta ne bo imela veliko pacientov, bo zdravnica pomagala tudi v piranski ambulanti, kjer je zdravnica že dlje časa na bolniški.

V ZD Piran pričakujejo, da bo njihova specializantka opravila strokovni izpit in po poletju začela samostojno prakso družinske medicine.


Najbolj brano