Premišljeni ukrepi, ne gasilske vaje

Zdravstveno zaznamovani teden nam pravkar sporoča, kako nujna je pohitritev zdravstvene reforme, ki jo vsi nestrpno čakamo že celo leto. Enako večina tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki naj bi se v obliki za vse enake dajatve selil k obveznemu prispevku za zdravstvo. Kar preseneča tiste, ki se bolj zavzemajo za znesek, prilagojen dohodku. Bi se pa tako zbrani denar stekal v zdravstveno blagajno ZZZS, ne več lahko še v druge zavarovalnice.

Pred devetimi leti je predsednik države priredil forum o zdravstvu. Tedaj smo slišali, da zdravstveni sistem pušča, da gre tudi za podvajanja, okoriščanja, zlorabe, kar vse kliče po reformi. Tudi v torek je to isto bilo slišati na forumu o zdravstvu pri sedanji predsednici države, ki poudarja potrebo za pohitritev reforme. So pa zdaj razmere še slabše in bi bila reforma nujna že včeraj. A zdi se, da zanjo zdravstvenemu ministru Bešiču Loredanu pojema sapa. Poznavalci ga svarijo, da so njegovi interventni ukrepi premalo premišljeni in jih ne opira na predloge razvojnih strategov, ki so proti gasilskim intervencijam. Res je minister podedoval doslej najbolj zavožene razmere, a je to vedel že ob prevzemu funkcije. Zdaj mu ljudje zamerijo, da ukrepi še ne rodijo uspehov, da se je že večkrat uštel pri rokih, ki jih je sam določil za temelje reforme. Dva takšna sta rok za oblikovanje s pogajanji doseženega prenovljenega plačnega zakona za vse poklice v zdravstvu in rok za skrajšavo čakalnih vrst, vključno z izenačenim plačilom honorarja za dodatno delo - v matični ustanovi ali pri zasebniku koncesionarju. Ta honorarja sta še vedno različna in ni čudno, da zdravniki še vedno raje delajo pri zasebnikih, ti pa zato dodatno bogatijo. To bi uredili že izenačitev honorarjev za popoldansko delo in enaki nujni pogoji za pridobitev dodatnega dela, vključno z istimi obveznostmi v mreži. Čakalne vrste niso krajše, temveč daljše, minister jih rešuje po vzoru gasilske intervencije.

Čas za dogovor je 30. junij. Že ta hip bi lahko stavkalo pol države, kar ne bi odpravilo plačnih nesorazmerij, zvišalo vseh plač in odpravilo pomanjkanje kadrov v javnem sektorju.

Pogajanja o plačah v zdravstvu, ki jih je doslej vodil Loredan, so bila že večkrat odpovedana. Časa za uskladitev in dogovor zmanjkuje; rok je 30. junij. Po novem pogajanja vodijo predstavniki v odborih vladne pogajalske skupine pod taktirko ministrice za javno upravo. Tako poslej grožnje s stavkami ne bi rodile dobrih rešitev za vse. Že ta hip bi lahko upravičeno stavkalo pol države, kar ne bi nemudoma odpravilo vseh plačnih nesorazmerij in tudi ne pomanjkanja kadrov v javnem sektorju. Zato je istočasno treba urediti vse plače v javnem sektorju. Tudi bolniki potrebujejo vse zdravstvene delavce, ki pa morajo biti za delo dostojno plačani.


Preberite še


Najbolj brano