Fitch opozarja na morebitno znižanje bonitetne ocene ZDA

Bonitetna agencija Fitch je v luči za zdaj še neuspešnih pogajanj o dvigu meje državnega dolga danes ZDA opozorila na morebitno znižanje bonitetne ocene. Po njeni oceni so se namreč povečala tveganja, da v ZDA do 1. junija, ko naj bi državi zmanjkalo denarja, ne bodo uspeli doseči dogovora, poročajo tuje agencije.

NEW YORK > Kot so navedli v bonitetni agenciji Fitch, bi lahko bila njihova bonitetna ocena ZDA, ki je pri najvišjih AAA, ogrožena zaradi zastoja v pogajanjih glede zvišanja meje zadolževanja, kar bi posledično vodilo v plačilno nesposobnost in zamude pri plačilih obveznosti države.

Obenem pri Fitchu še vedno pričakujejo, da bo vlada do navedenega datuma uspela doseči dogovor z republikansko stranjo.

Konkretnih signalov, ki bi to nakazovali, v sredo ni bilo mogoče zaznati, je pa administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna vnovič poudarila, da je dogovor še vedno izvedljiv.

Znižanje bonitetne ocene bi lahko vplivalo na vrednost 1000 milijard dolarjev vrednih državnih dolžniških vrednostnih papirjev.

Fitchova poteza je obudila spomine na leto 2011, ko je bonitetna agencija Standard & Poor's znižala bonitetno oceno ZDA na AA+, s čimer je sprožila val drugih znižanj in nemire na borznih trgih.

Po opozorilih ministrstva za finance bi lahko ameriški vladi denarja zmanjkalo že 1. junija, kar bi povzročilo velike motnje v največjem svetovnem gospodarstvu in verjetno po vsem svetu.

Republikanci, ki imajo večino v predstavniškem domu, zahtevajo stroge proračunske reze v zameno za podaljšanje vladnih pooblastil za zadolževanje.

V nasprotju z ZDA druge države nimajo tovrstnih zakonskih zahtev po višanju dovoljene meje javnega dolga. O meji se v ZDA navadno razpravlja, ko je v Beli hiši demokrat, republikanci pa imajo v kongresu možnost blokade, vendar so doslej mejo vedno povišali.


Najbolj brano