Ste siti TV prodajalcev? Pridite v gledališče, tukaj jih ni

Vsaka gledališka sezona se v bistvu začne s predvpisom abonmajev. Komaj pade zastor na zadnji predstavi pred poletjem ter so igralci še vsi potni od skakanja po odru in snopov luči, ki so usmerjeni naravnost v njihova telesa, že se kot najboljši ribiči, ki vedo, kdaj je pravi trenutek za vreči vabo, pojavijo kulturne ustanove in ponudijo - predvpis. Da le sedeži v naslednji sezoni ne bi ostali prazni. In kdo bi jim oporekal?

Gledališče Koper  že začenja predvpis abonmajev za prihajajočo sezono.  Foto: Matej Sukič
Gledališče Koper že začenja predvpis abonmajev za prihajajočo sezono.  Foto: Matej Sukič

V okolju - v občini, regiji ali državi, kjer se oblast na kulturnike spomni samo ob kulturnem prazniku, ki ga praznujemo kot edina država (ali vsaj ena redkih) na svetu, na kulturo in umetnost pa gleda skozi očala, popacana z ideologijo, preteklimi zamerami, prepričanjem o nujnosti lustracije, majhnimi razlikami velikih egov, nepoznavanjem področja in drugimi madeži, ki ovirajo jasno sliko, se morajo kulturne ustanove nujno preleviti v prodajalce. In to takšne, ki se jih ne bi sramovali niti ponudniki izdelkov za razstrupljanje telesa v televizijskih oglasih.

Polna dvorana, toplo srce

Seveda ni nikoli tako slabo, kot je videti. Praviloma je precej slabše, a optimizem in preživetveni nagon ljudi in tudi institucije silita, da ostanejo pozitivni. Zagotovo obstajajo osebe na položajih, ki jim je mar za kulturo. Lahko smo prepričani, da jih je nekaj tudi med oblastniki. Ni jih veliko, toda nekaj jih je, in ti so sposobni širše slike, imajo zgodovinski spomin in niso malenkostni. So ljudje akcije in ukrepov, ne besed. Toda takih je, resnici na ljubo, malo. Zato je pomembno, da v dvoranah sedi čim več ljudi. Polni gledališki sedeži namreč pomenijo popravljeno streho, ki pušča, nakup prepotrebne sodobne opreme in novo zaposlitev za mladega igralca ali tehnika. Polni sedeži so zagotovilo, da bo tudi med mrzlo zimo v dvorani toplo; telesom in srcem.

Večerni abonmaji

William Shakespeare: Romeo in Julija Gledališče Koper in Narodno gledališče Republike Srbske (BiH)

Dennis Kelly: Družina Gledališče Koper

Karsten Dusse - Bernd Schmidt: Moriti čuječe Gledališče Koper

Yasmina Reza: Bog masakra Mestno gledališče ljubljansko

Tri predstave, ki si jih bodo abonenti med petimi izbrali sami, in bodo v mesečnem programu označene kot Izbirna predstava I, II, III, IV in V:

Dominik Smole: Antigona SNG Nova Gorica

LEVITAN. Primer Vitomil Zupan Anton Podbevšek Teater

Mika Myllyaho: Kaos SNG Nova Gorica

Daniel Glattauer: Čudež

Narodni dom Maribor

Jaka Smerkolj Simoneti: Pesem ptic v drevesnih krošnjah AGRFT in Prešernovo gledališče Kranj

(Pred)vpis abonmajev je zato ključnega pomena. V Gledališču Koper so se ga letos lotili drugače, kot so to počeli v preteklih letih, saj so ga oženili z nastajajočim festivalom Retrovizor; vsem, ki bodo od 5. do 28. junija podaljšali ali na novo kupil abonma za sezono 2023/2024, bodo podarili vstopnico za eno izmed predstav na omenjenem festivalu. In pri tem ne gre za eno od ugodnosti, kakršne smo vajeni iz TV-prodaj, ko kupec ob nakupu osnovnega izdelka prejme še kup drugih, ki jih tako ali drugače ne potrebuje. Gre za pozornost. Za zahvalo tistemu, ki se ob koncu sezone odloči, da bo (tudi) v naslednji sezoni obiskoval gledališče in tako podprl kulturno središče regije. Vendar je to vidik ustanove. Z gledišča posameznika, ki rad obiskuje predstave, je zgodba veliko bolj zapletena. Gledališče namreč ne ponuja klasičnih potrošnih dobrin, tukaj se dobi doživetje. Vsega, kar ponuja, ni možno ovrednotiti z denarjem.

Kaj bi dali, da vas po napornem dnevu v službi, nekdo nasmeji in spravi v dobro voljo? Koliko stane, da na prireditvi zagledate osebo, ki jo imate radi, vendar si zaradi napornega tempa življenja zanjo vzamete manj časa, kot bi si želeli? Koliko ste pripravljeni plačati za to, da bo vaš otrok poslušal zborno slovenščino, ko ga bodo zabavali? Vse to je težko oceniti. Magičnost gledališča namreč ponuja neprecenljiva občutja in trenutke. Nakup abonmaja je zato naložba, ki se nikoli ne povrne v denarju, kvečjemu je to naložba v dobro počutje zdravega in zadovoljnega posameznika.

Odmik od televizije

Nakup enega izmed abonmajev prinaša tudi nekaj povsem praktičnih možnosti, kot so izbira lastnega sedeža, sprotno obveščanje o predstavah in preostalem dogajanju, tesnejši stik z gledališčem in njegovim ustvarjalnim ansamblom. Znane so pogostitve in druženja v okviru abonmaja Premiere, ki imetnikom prinaša še brezplačen prevoz na predstave (Artbus), kar v sodelovanju s koprskim hramom kulture omogoča podjetje Memento Piran. Obisk gledališča pomeni tudi odmik od vsebin in protagonistov, ki jih ponuja televizija. Tam pa niso glavni igralci, ampak TV-prodajalci in … politična elita. V gledališču ni ne enih ne drugih.


Najbolj brano