Podnebni aktivisti v rimski vodnjak Trevi zlili črno tekočino

Člani italijanske okoljevarstvene skupine Zadnja generacija so danes v znameniti vodnjak Fontana di Trevi v Rimu protestno zlili črno tekočino, pripravljeno iz razredčenega rastlinskega oglja. Z dejanjem so želeli poudariti potrebo po reševanju podnebne krize, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Incident je sledil številnim podobnim dejanjem, s katerimi so 
aktivisti v Italiji v zadnjih tednih opozarjali na podnebno krizo. Foto: Profimedia
Incident je sledil številnim podobnim dejanjem, s katerimi so aktivisti v Italiji v zadnjih tednih opozarjali na podnebno krizo. Foto: Profimedia

RIM > Približno desetčlanska skupina je stopila tudi v vodnjak, kar je prepovedano, in držala transparent z napisom Ne bomo plačevali za fosilna goriva. Gre za kampanjo za ustavitev javnih naložb in subvencij za fosilna goriva, ki povzročajo toplogredne izpuste.

"Naša država umira!" so aktivisti kričali med žaljivkami turistov in mimoidočih, preden je posredovala lokalna policija.

Rimski župan Roberto Gualtieri je obsodil tovrstna dejanja. Tekočina na vodnjaku sicer, kot kaže, ni povzročila trajne škode.

"Na srečo je prva ocena, da ne bi smelo biti trajne škode, saj se je črna barva prijela na hidroizolacijo in ne na marmor," je dejal Gualtieri. Pri marmorju je tveganje za poškodbe večje, saj je porozen, je pojasnil.

Incident je sledil številnim podobnim dejanjem, s katerimi so aktivisti v Italiji v zadnjih tednih opozarjali na podnebno krizo.

Protestniki so danes posebej opozorili na poplave v severovzhodni italijanski pokrajini Emilija-Romanja, ki jih je v teh dneh povzročil nov val ekstremnih vremenskih razmer, ki jih znanstveniki povezujejo z globalnim segrevanjem, še poroča Ansa.


Najbolj brano