Kaj storiti, če srečate medvedko?

V Centru o velikih zvereh Dina Pivka so pridobili tri nove interaktivne postaje, ki obiskovalce ozaveščajo o sobivanju, primernih ukrepih in pomembnosti živali za okolje. Skozi analogno in digitalno interakcijo obiskovalce na zabaven način izobražujejo o sobivanju ljudi in velikih zveri.

V centru Dina so predstavljeni izzivi  in načini, ki lokalnemu prebivalstvu in velikim zverem omogočajo sobivanje (na fotografiji nove 
postaje).  Foto: arhiv Centra Dina Pivka
V centru Dina so predstavljeni izzivi in načini, ki lokalnemu prebivalstvu in velikim zverem omogočajo sobivanje (na fotografiji nove postaje).  Foto: arhiv Centra Dina Pivka

PIVKA > Center o velikih zvereh Dina Pivka, ki deluje pod okriljem Zavoda za turizem Pivka, je središče zbiranja in podajanja informacij o pomenu ohranjanja velikih zveri, njihovi biologiji in ekosistemski vlogi. Namen centra je obiskovalce različnih generacij na zabaven način izobraževati o pomembnosti soobstoja velikih zveri in hkrati podreti vse negativne stereotipe ter prikazati uspešne zgodbe sobivanja.

Zelo učinkovite elektroograje

Zelo uspešna praksa za zmanjševanje škod je, kot pojasnjujejo, uporaba električnih ograj, ki se je v Sloveniji in drugod po svetu izkazala za zelo učinkovito. Uporablja se jih tako za ograjevanje pašnikov kot čebelnjakov. Njihova ključna prednost je mobilnost. Z uporabo tovrstnih ograj je sobivanje lažje, škoda pa bistveno manjša. Novonadgrajena postaja Pašnik in visoka elektromreža obiskovalcem omogoča, da spoznajo koristnost metode za uspešno sobivanje. S pomočjo posebnega zaboja se obiskovalci preizkusijo v prižiganju električne ograje, ugotovijo, kateri trije elementi so potrebni, da se vzpostavi tok, kaj se zgodi, če je ob elektromreži previsoka trava ter kakšna je vloga fotokamer.

Medvedi se nas najraje izogibajo

Pogosto vprašanje v povezavi z uspešnim sobivanjem je ustrezno ravnanje ob srečanju človeka z velikimi zvermi. Velike zveri človeka ne dojemajo kot plen, temveč kot grožnjo. Edini, ki je človeku potencialno nevaren, je medved. Tudi medvedi se nas najraje izogibajo in pobegnejo, če nas pravočasno zaznajo, poudarjajo. Medvedka z mladiči za umik potrebuje veliko več časa. Če se čuti ogroženo, lahko tudi napade. Nova postaja Kaj storiti, če srečate medvedko? obiskovalce izobražuje o pravilnih reakcijah ob bližnjem srečanju človeka z medvedom. Skozi interaktiven način se obiskovalci naučijo, kakšno je pravilno ravnanje.

Tretja novonadgrajena postaja je Čebelnjak, ki je prilagojen tudi za mlajše generacije. Obiskovalci skozi analogno interakcijo premikanja panjskih končnic izvejo številne zanimive podatke tako o čebelah kot tudi medvedih. V tednu med 22. in 28. majem bo postajo Čebelnjak vsebinsko dopolnil paviljon Čebelarske zveze Slovenije Medena zgodba, ki bo v okviru Medenega tedna gostoval v Pivki. Z aktivnostmi v tem obdobju bodo obeležili Svetovni dan čebel, Dan Nature 2000, Mednarodni dan biodiverzitete in Evropski dan parkov. Program Medenega tedna bo vključeval delavnice, vodenja, filmske projekcije, razstavo ter druge poučne in zabavne vsebine. V okviru Tedna slovenskih parkov pa bo v nedeljo, 28. maja, potekal Sprehod med jezeri in kali.


Najbolj brano