Oktobra bo “plažna starka” v Žusterni končno pomahala v slovo

Prenovo dotrajanega kopališča v Žusterni, ki je s svojim videzom obtičalo v začetku osemdesetih letih prejšnjega stoletja, so na veliko razočaranje domačinov in obiskovalcev že večkrat preložili. Zdaj je na mizi nov datum, oktober, ko naj bi zastarelo plažo vendarle zasedla delovna mehanizacija in jo do začetka prihodnje turistične sezone spremenila v sodobno kopališče.

Idejna zasnova med drugim predvideva preureditev otroškega 
bazena, da bo uporaben ne glede na plimovanje.  Foto: Biro Osivnik Fabian arhitekti
Idejna zasnova med drugim predvideva preureditev otroškega bazena, da bo uporaben ne glede na plimovanje.  Foto: Biro Osivnik Fabian arhitekti

KOPER > Potem ko je nasip pred Žusterno dobil končno podobo in je s svojimi prodnatimi zalivi poleti privabljal morja in sonca željne obiskovalce, je čas, da s korenito “plastično operacijo” pomladijo tudi bližnje kopališče.

Kopališče v Žusterni je s svojim videzom obtičalo v začetku osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Igor Čurin

predsednik sveta KS Žusterna

“Izbrana rešitev za preureditev kopališča zelo dobro povzema naša pričakovanja. Pristop arhitektov je sodoben in prilagojen prostoru.”

V desetletjih se ni spremenilo nič

Zlasti domačini srednjih let vedo povedati, da je plaža enaka kot v času njihove mladosti, saj se na njej ni spremenilo skorajda nič, infrastruktura pa iz leta v leto žalostno propada. Betonska ploščad je večinoma razpokana, vsakoletno “krpanje” in barvanje otroškega betonskega bazena pa tudi ne zadošča več.

Betonska ploščad na plaži je večinoma razpokana. Foto: Tomaž Primožic/FPA

1,5

milijona evrov bodo v koprski občini namenili za prenovo kopališča v Žusterni

V koprski občini pojasnjujejo, da so letos za ureditev kopališča v Žusterni zagotovili 327.318 evrov, prihodnje leto pa bodo za to naložbo namenili še dodatnih 1,13 milijona evrov. Že lani so izdelali idejno zasnovo za pridobitev projektnih in drugih pogojev ter ocenili, koliko predvidoma bi znašala ureditev plažnih in drugih površin.

Spomnimo, da je koprski župan Aleš Bržan imenoval delovno skupino, ki je morala določiti vsebine in izhodišča za naročilo idejne rešitve za celovito prenovo kopališča v Žusterni. V skupini so poleg strokovnih služb občine sodelovali tudi predstavniki KS Žusterna, Turističnega društva Žusterna, Javnega zavoda za šport Koper in Marjetice Koper.

Del kopališča s skalometom je dokaj nefunkcionalen. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Plima ne bo več krojila uporabe otroškega bazena

Njen član in predsednik sveta KS Žusterna Igor Čurin zadovoljno ugotavlja, da so se med štirimi idejnimi zasnovami odločili za tisto, ki jih je najbolj prepričala. Izdelali so jo v biroju Osivnik Fabian arhitekti. “Zelo dobro so povzeli naša pričakovanja. Njihov pristop je sodoben in prilagojen prostoru. Uporabili so naravne materiale, les in kamen. Všeč nam je, da so ureditev predvideli v treh ravneh, pri čemer ima vsaka svojo funkcijo,” ocenjuje.

Vsakoletno “krpanje” in barvanje otroškega betonskega bazena tudi ne zadošča več. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Idejna zasnova med drugim predvideva preureditev otroškega bazena, da bo uporaben ne glede na plimovanje. Otroška igrala bodo posodobili, delno zasenčili in premaknili lokacijo njihove postavitve pod drevesa.

Na plažo bo možno dostopati tako z vhoda nasproti hotela v Žusterni kot iz smeri makadamskega parkirišča. “Tako bomo poskrbeli za razbremenitev glavnega vhoda, saj prav pred njim poteka kolesarska pot, kar je tvegano tako za kolesarje kot pešce,” pravi Čurin.

Klančina za gibalno ovirane in novo stopnišče

Na površinah za sončenje in pohodnih površinah bodo popravili neravnine in omogočili dostope do tušev in druge infrastrukture tudi obiskovalcem, ki imajo težave z gibanjem. Uredili bodo varne vstope v morje in dodali novo stopnišče z ograjo pri betonskem delu plaže. “Pomembna novost bo klančina za dostop v morje gibalno oviranih obiskovalcev, ki jo bodo uredili na koncu otroškega bazenčka. Na tistem območju bodo uredili tudi položnejši prodnati vstop v morje za starejše,” našteva Čurin. Sicer pa bodo predvideli tudi prostor za spremljajočo ponudbo, torej ležalnike in senčnike, kar je bilo do zdaj prepuščeno iznajdljivosti kopalcev.

Najemnik gostinskega lokala na plaži Andrej Šantič se veseli sprememb. “Končno! Še kot otrok sem plaval v zdaj razpadajočem bazenu. Videl sem načrte, ki so zelo lepi. To bo velika pridobitev za Koprčane in druge obiskovalce,” meni. Pravi, da najemna pogodba velja še tri leta, lokal je sicer lani preuredil, a ga bo dodatno prilagodil, če bodo takšne zahteve občine.

V občini napovedujejo, da bodo letos pridobili projektno dokumentacijo za izvedbo investicijsko vzdrževalnih del. V drugi polovici leta nameravajo objaviti javno naročilo in predvidoma oktobra začeti z deli, ki naj bi jih sklenili spomladi prihodnje leto.


Najbolj brano