Ob prihodu še enega Eurospina slovo dreves in ostalin Tomosa

V Kopru bo v prihodnjih mesecih zrasla še ena prodajalna Eurospina. Zanjo je trgovec lani od Hidrie kupil približno hektar zemljišča, na katerem so pred dnevi začeli rušiti izpraznjene in propadajoče nekdaj Tomosove objekte. Poslovili so se tudi stari iglavci, ki so bili novim gospodarjem očitno v napoto in so jih dali posekati.

Bager je v četrtek zagrizel v stavbo, kjer so nekdaj razvijali Tomosove dvokolesnike. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Bager je v četrtek zagrizel v stavbo, kjer so nekdaj razvijali Tomosove dvokolesnike. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Drži. Konec lanskega leta smo od Hidrie kupili zemljišče ob Šmarski cesti na območju bivšega Tomosa,” so na našo poizvedbo odgovorili v družbi Eurospin Eko, ki ima v slovenski Istri že tri poslovalnice - v Kopru, Izoli in Luciji. Četrta bo torej zrasla ob Šmarski cesti, v neposredni bližini ostalih ponudnikov; Mercatorja in Agrarie ter Hoferja in Lidla, nedaleč stran, v Ulici 15. maja, pa sta kupcem na voljo tudi Sparova in Tuševa trgovina.

Napovedujejo, da bodo na nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču “zgradili nov Eurospin, po najnovejšem formatu, s širšimi nakupovalnimi ulicami, sodobno barvno shemo in obilico naravne svetlobe, ki kupcu nudi še prijetnejšo nakupovalno izkušnjo”.

Zadnja se je poslovila Moto točka

V pravkar porušenem zapuščenem objektu, nekdanjem Tomosovem razvojnem inštitutu, je bilo v 70. letih prejšnjega stoletja zaposlenih približno sto ljudi. Ker v drugih proizvodnih objektih ni bilo pisarniških prostorov, so bili do leta 2012 tam združeni tudi drugi oddelki, kot sta kadrovska služba in računovodstvo, pravi nekdanji vodja prodaje in kasneje tudi vodja kakovosti v Tomosu ter pomemben akter ohranjanja dediščine tovarne Dean Bremec. Zadnji, ki je s svojo dejavnostjo še ohranjal pri življenju del objekta, pa je Martin Deželak, prav tako nekdanji zaposleni v Tomosu. Od leta 2016 je imel v najemu prostor, kjer je že prej bila Tomosova prodajalna, in v njem vodil Moto točko, prodajalno skuterjev in motociklov različnih znamk. Prostor je zapustil pred dvema letoma.

Na vprašanje, zakaj je po njihovi oceni na tem območju potrebna še ena trgovina, pa odgovarjajo: “Naša aktualna trgovina je za potrebe Kopra in okolice žal premajhna, poleg tega pa ne zagotavlja dovolj parkirnih mest, zato ocenjujemo, da je primerno, da imamo v Kopru dve naši poslovalnici.”

“Brišejo vse, kar je še ostalo”

Premiki, ki se že dogajajo na območju bodoče novogradnje, minule dni niso ostali neopaženi. Mimoidočim in mimovozečim je oko uhajalo predvsem h kupu požaganih drevesnih debel in vej, ki je od začetka meseca ždel pred propadajočim objektom, kjer je nekoč deloval Tomosov razvojni inštitut. Tudi v tega so v četrtek zagrizli bagri in ga zravnali s tlemi.

Stevo Vujič

eden od skrbnikov Tomosove dediščine

“Te dni smo Koprčani žalostni. Pred leti smo bili, ko je na Tomosu gorelo, danes pa, ko rušijo in brišejo vse, kar je še od Tomosa ostalo.”

Zaradi gradnje nove trgovine so morali pasti stari iglavci, ki so jih zasadili sredi 60. let. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Na sečnjo dreves in izginjanje ostalin nekdanjega primorskega gospodarskega velikana je na facebooku opozoril tudi Stevo Vujič, ki se z zbirateljstvom, povezanim z nekdanjo tovarno, ukvarja več kot 15 let, s čimer si je pred dvema letoma prislužil tudi najvišje občinsko priznanje. “Te dni smo Koprčani žalostni. Pred leti smo bili, ko je na Tomosu gorelo, danes pa, ko rušijo in brišejo vse, kar je še od Tomosa ostalo,” je med drugim zapisal, k objavi pa priložil tudi stare fotografije tedaj še živahne notranjosti in zunanjosti Tomosovih proizvodnih hal.

Zemljišče bodo zvišali za meter

Na vprašanje, zakaj so morali pasti iglavci, ki so jih sredi 60. let minulega stoletja zasadili pred nastajajoči Tomosov razvojni inštitut, v Eurospinu odgovarjajo tako: “Žal je bila sečnja dreves potrebna, saj sicer izvedba projekta ne bi bila mogoča. Koto aktualnega zemljišča moramo zvišati za več kot en meter ter na novo urediti uvoze in infrastrukturo.” Dodajajo, da so v izvedbenih načrtih predvideli zasaditev novih dreves ter ureditev zelenega območja okrog trgovine in parkirišč.

Stevo Vujič je Tomosovemu razvojnemu inštitutu v slovo takole fotografiral svoj zeleni NTX pred izginjajočo stavbo, kjer so ga razvili. Foto: Stevo Vujić

Preden bodo gradili in sadili novo, pa bodo zrušili vse, kar je starega: “Kot vemo, gre za trenutno degradirano območje s praznimi zapuščenimi objekti, ki Kopru seveda niso v ponos. Načrt predvideva rušenje vseh aktualnih objektov, nasutje terena, ureditev novih komunalnih priključkov in dovoznih cest ter celotnega območja, ki je v naši lasti.”

Ker se stavbna dediščina Tomosa poslavlja, bodo spomini nanjo poslej živeli le še na starih fotografijah in dokumentih ter gibljivih slikah, v katere je ujeta zgodovina nekdanjega koprskega ponosa. In nenazadnje v brnenju dvokolesnikov, ki nosijo njegov podpis. Eden teh je zeleni NTX, ki ga je Stevo Vujič pred dnevi fotografiral pred zdaj že porušeno stavbo, v kateri so ga razvili.


Najbolj brano