Rusija prevzela enomesečno predsedovanje VS ZN

Rusija je danes prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN. Moskva je pred tem sporočila, da bo zasedanja tega najpomembnejšega organa ZN v aprilu vodil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusko predsedovanje VS ZN je udarec v obraz mednarodni skupnosti, je opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Rusija bo en mesec predsedovala Varnostnemu svetu Združenih 
narodov.
Rusija bo en mesec predsedovala Varnostnemu svetu Združenih narodov.  

NEW YORK > Varnostni svet ZN ima 15 članic in vsak mesec mu predseduje ena od njih. Rusija je kljub invaziji na Ukrajino še vedno v Varnostnem svetu ZN, ker je iz njega brez njenega soglasja ni mogoče izločiti.

Kuleba je danes članice VS ZN pozval, naj "preprečijo vse ruske poskuse zlorabe predsedovanja". V izjavi na Twitterju je Rusijo označil za "izobčenca v Varnostnem svetu ZN".

Kuleba je že pred tem opozoril, da je prevzem ruskega predsedovanje s 1. aprilom slaba šala.

"Rusko predsedovanje Varnostnemu svetu ZN s 1. aprilom je slaba šala," je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Kuleba. "Rusija si je prilastila njegov sedež, vodi kolonialno vojno, njen voditelj je vojni zločinec, ki ga zaradi ugrabitev otrok išče ICC," je še dodal

"Svet ne more biti varen z Rusijo v VS ZN," je še opozoril Kuleba.

Predsedujoča država Varnostnega sveta ZN ima sicer v rokah predvsem dnevni red. Rusija je nazadnje predsedovala Varnostnemu svetu ZN februarja lani, torej ko je sprožila napad na Ukrajino.

"Ključni dogodek ruskega predsedovanja Varnostnemu svetu ZN bo odprta razprava na visoki ravni o učinkovitem multilateralizmu z obrambo načel Ustanovne listine ZN," je v četrtek na novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Rusije Marija Zaharova in dodala, da bo temu zasedanju predsedoval Sergej Lavrov. Lavrov bo nato 25. aprila vodil tudi zasedanje Varnostnega sveta o Bližnjem vzhodu.


Najbolj brano