Kraj s tisočletno tradicijo

Solkan, kraj, prvič omenjen leta 1001, je najbolj poznan po mostu. A ne le po njem: tu so bili doma mizarji, zdaj pa kajakaši, je izhodišče za Sveto goro, bogata je dediščina Soške fronte ... fotoLeo Caharija

Solkan ima bogato zgodovino, saj je bil prvič pisno omenjen leta 1001, še pred tem pa je bil rimska naselbina in utrdba Langobardov. Znamenitosti ima veliko. Najbolj prepoznaven je seveda železniški most čez Sočo z največjim kamnitim lokom na svetu, ena največjih svetovnih gradbenih mojstrovin, ki je bil zgrajen leta 1906. Kraj je zelo zaznamovala prva svetovna vojna, kjer so v času soške fronte potekali hudi boji, Solkan pa je bil skoraj popolnoma porušen. Ohranilo pa se je nekaj vil, med njim Vila Bartolomei iz 18. stoletja, ki je preurejena v muzej. Okoliški hribi Škabrijel, Sabotin in Sveta gora so prepredeni z jarki in kavernami, ki pritegnejo rekreativce in turiste, obenem je izhodiščna točka za največje romarsko središče v zahodni Sloveniji na Sveti gori z veličastno baziliko in frančiškanskim samostanom.

Solkan je bil nekoč znan kot kraj mizarjev, katerih sloves je segel celo do Dalmacije in Egipta. Nanje spominjajo posebno obeležje, lično urejen mizarski muzej in seveda Mizarska ulica. Če so mizarji potrebovali Sočo za žago, domačini pa za kopanje, je zdaj reka središče športa, oddiha in rekreacije. V kajakaškem centru z urejeno progo redno gostijo mednarodna kajakaška tekmovanja, sicer pa je s svojo svežino to tudi prostor za poletni oddih domačinov in ostalih. Z novo brvjo, ki povezuje Novo Gorico in Solkan s potjo proti Plavem, je tam tudi več kolesarjev, ob Soči pa je tudi adrenalinski pustolovski park in možnost skokov z elastiko s cestnega mostu, edina v Sloveniji.


Najbolj brano