Mirno morje, primorski fant

Na letošnji prvi pomladni dan je za vedno ugasnil mikrofon Bogdana Gerka - glasbenika, humorista, prvega grla legendarnega ansambla Primorski fantje in Izolana z veliko začetnico.

Bogo je s Primorskimi fanti nastopal vse od leta 1988. Foto: Leo Caharija
Bogo je s Primorskimi fanti nastopal vse od leta 1988. Foto: Leo Caharija

IZOLA > Gerka se bodo mnogi zapomnili po njegovem žametnem glasu, markantni odrski prezenci in po prvovrstnem humorju. Slednji je prišel najbolj do izraza prav pri ustvarjanju humoristične oddaje Radio Du Jes, kjer je kot Tilio Frtacin nastopil ob boku Pavleta Plahutnika. “Bilo je poletje 1993, ko smo tavali od oštarije do oštarije in snemali vice, štorjele v narečju in glej ga zlomka, priklatili smo se tudi na vrt gostinske šole v Izoli. Sprva še smeha vredni vici iz tvoje zakladnice, muzikanta in prijatelja, potem pa zelo kmalu … V prvi predstavitvi nove radijske humoristične oddaje Radia Koper Du, jes na TV Koper pa je, glej ga zlomka, tudi presenečenje: “Kdo ste pa vi, koga predstavljate?” je z začudenim pogledom vprašal novinar v studiu TV Koper. S facolom na glavi in vlogi primerno oblečen si na presenečenje vseh izstrelil: “DU, JES!? Jaz sem Tiljo Frtacin!” In tako se je začela štorija, štorija vera,” se Gerka spominja nekdanji sodelavec Pavle Plahutnik.

Za skupino Dober dan je Bogdan Gerk napisal večino besedil. Foto: Tomaž Domicelj

Ivica Vergan

pevka

“Poslavljamo se od človeka, katerega se bomo spominjali vedno in povsod in na temeljih njegovega ustvarjanja gradili naslednje poglavje delovanja ansambla Primorski fantje.”

Zapustil je bogat glasbeni zaklad

Bogo, kot so mu pravili najbližji, - po duši roker - se je glasbeno udejstvoval pri mnogih istrskih zasedbah. Ena izmed njih je bila tudi Dober dan, za katero je napisal tudi večino besedil. Stane Bakan, legendarni izolski kitarist, je v otroških letih živel le streljaj stran od Gerkovih. “V otroških letih sva bila soseda, eno ulico narazen. Vedno je imel glasbo v krvi. Po duši je bil roker, saj je imel tudi izolsko rock skupino Zahod. Od leta 1982 do leta 1990 sva igrala v takrat popularni skupini Dober dan, za katero je napisal večino besedil naših posnetih pesmi. V teh zgodnjih letih sva bila zelo glasbeno povezana in dobra prijatelja. Zapustil nam je bogat glasbeni zaklad, ki ne bo šel v pozabo. Čas mineva in spomini ostajajo. Pogrešal ga bom,” je zapisal Bakan.

Živel je za glasbo in smeh

Ivica Vergan, pevka skupine Primorski fantje in Bogdanova velika prijateljica, pa je povedala: “Živel je za glasbo in smeh, roker po duši, a velik ljubitelj domače glasbe. Pevec, vodja, humorist, avtor številnih uspešnic ansambla”. Spominja se ga tudi kot strastnega pripovedovalca šal. “Njegovo zgodbo o Montećukoli je tako vneto in stvarno predstavljal, da smo jo kar posvojili in verjeli, da vasica res obstaja,” je zapisala. Kot pravi, družabna srečanja ne bi bila tako vesela in sproščena, če jih ne bi Gerk popestril s svojo 'mikino' rimoniko. “Zelo ga bomo pogrešali v vsem. Njegova neizmerna želja je bila, da bi ansambel nemoteno deloval naprej. Zapustil nam je še veliko lepih melodij, ki čakajo, da jih predstavimo občinstvu, ki ga je imel tako zelo rad. Napisali bi lahko še za roman njegovih vrlin, vendar je vse zaman. Poslavljamo se od človeka, katerega se bomo spominjali vedno in povsod, in na temeljih njegovega ustvarjanja gradili naslednje poglavje delovanja ansambla Primorski fantje,” je še zapisala njegova dolgoletna prijateljica.


Najbolj brano