V novi številki Primorskih novic preberite

Otroci, rojeni leta 2017, ko so v Mestni občini Koper začeli beležiti upad rojstev, bodo jeseni prvič sedli v šolske klopi. Vpisujejo starši v Istri več ali manj otrok kot lani?

1. septembra bodo v osnovne šole zakorakale tudi  generacije 
otrok,  rojenih leta 2017. Foto: Tomaž Primožic/FPA
1. septembra bodo v osnovne šole zakorakale tudi generacije otrok, rojenih leta 2017. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Zakaj so Matulji privlačni za turiste, Ilirska Bistrica pa (še) ne?

Čeprav so najbolj južni kraji ilirskobistriške občine od hrvaškega morja oddaljeni le 20 minut vožnje, doslej te prednosti niso znali najbolje unovčiti. V čem so hrvaški sosedje boljši od nas, ko gre za turizem, je bilo osrednje vprašanje, ki so si ga zastavili na okrogli mizi na temo turističnega povezovanja v regiji.

Krajani Otošč: “Smo prva vas v Vipavski dolini”

Krajani vasi Otošče, ki je zdaj v divaški občni, so na sestanku vaške skupnosti z večino podprli pobudo, da se vas priključi občini Vipava.

Številni so se vključili v zadnjem hipu

Občini Ajdovščina in Vipava sta zbrali dovolj podpisov lastnikov kmetijskih zemljišč, da bodo v zgornjem delu Vipavske doline v prihodnjih letih gradili namakalni sistem.

Z Anno Frank se je družila ob mreži taborišča

Ob odprtju parka Anne Frank v Pulju so se poklonili tudi spominu na Anico Kovačič iz Idrije pri Bači, ki je Anno Frank spoznala v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen in prijateljevala z njo vse do njene smrti. Spomine svoje tete je obudil Danijel Mislej.

Racmanova varščina ostaja na računu sodišča

Sergej Racman je v zadevi Marina senatu predlagal, da mu sodišče odpravi varščino. Pred dobrim poldrugim letom je v zameno za odpravo pripora ponudil 800.000 evrov.

Zgradili bi cesto na planino, kjer je pravo bogastvo lesa in paše

V občini Bovec spet razmišljajo, da bi na planino Golobar zgradili gozdno cesto. V igri so štiri trase.

Novinci so ostali brez nosilke liste

Odgovorni za občino Idrija oživljajo mesto, v občinskem svetu pa so že brez ene svetnice.

Predsednica države: “Na motor z glavo!”

Dan pred prvo preventivno akcijo za večjo varnost motoristov je pri Ilirski Bistrici ugasnilo življenje motorista. Na varnost motoristov so v Ljubljani opozarjali strokovnjaki agencije za varnost prometa, policisti in prva predsednica države - motoristka.

V Italiji ju iščejo zaradi poslov z drogo

Minuli četrtek so novogoriški policisti na podlagi evropskega naloga nataknili lisice 34-letni Novogoričanki in 46-letnemu Novogoričanu. V Italiji ju iščejo zaradi več kaznivih dejanj, povezanih z drogo.

Naša nova kultura bosta burek in “neka cura”

Ob svetovnem dnevu poezije predstavljamo imaginarnega avtorja z imenom Pêro Sŕce, ki od leta 2021 ustvarja na istrskih tleh, pa tudi onkraj črnokalskih meja.


Najbolj brano