Naj lepe besede meso postanejo

Optimisti so v današnjem obisku slovenske kulturne ministrice Aste Vrečko in njenega italijanskega kolega Gennara Sangiuliana v Novi Gorici, kamor sta se prišla pogovarjat o pripravah na Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, ki je skupni projekt Nove Gorice in Gorice, videli dokaz za podporo projektu z vrha obeh držav. In s tem zagotovilo, da bo EPK dokončno povezala obe mesti, ki vse od postavitve meje, ki je po drugi svetovni vojni zarezala v ta teritorij, iščeta pravo priložnost za združitev. Ta pa se ves čas izmika iz tega ali onega razloga. Tudi fizični padec meje za to ni bil dovolj, zato pa bo EPK ta, ki bo s širokim naborom najrazličnejših kulturnih vsebin, a seveda tudi v povezavi z gospodarstvom, turizmom in vsem, kar dandanes poganja sodobni svet, povezal obe mesti in sporočilo o njuni edinstvenosti ponesel v svet. In povsod bodo z odobravanjem prikimavali in na tihem zavidali tej edinstvenosti, ki se rojeva v tukajšnjem prepletu različnosti in raznolikosti.

Pesimisti so registrirali le srečanje z rokovanjem ministrice in ministra ter obeh županov na Trgu Evrope, simboličnem epicentru dogajanja v času EPK 2025. Veliko je skeptikov, ki ne verjamejo, da bosta imeli obe Gorici prav veliko koristi od dogajanja v okviru EPK. Za prvotne visokopotezne načrte o infrastrukturnih pridobitvah in spremembah v prostoru, po katerih bi se tudi v letu 2026 in kasneje spominjali na EPK, je vse manj časa. Med ciniki je slišati pripombe o tem, da bodo poleg plesne predstave mednarodnega ansambla organizatorji na Trg Evrope privlekli kakšnega ostarelega rokerja svetovnega slovesa, ki bo odbrenkal nekaj zimzelenih hitov, pa kakšnega iranskega disidenta, potencialnega kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo, pa mogoče koga od hollywoodarjev, ki bodo prišli ravno na filmski festival v bližnje Benetke in to bo, ob množici drugih manj odmevnih dogodkov, to.

Resda gredo lepo zveneče besede z lahkoto iz ust, vseeno pa držimo pesti za EPK in naj besede ministra in ministrice meso postanejo, ker gre za našo Gorico in našo Novo Gorico.

Naj prevlada realni optimizem. Ministrica in minister sta danes hvalila dober program in govorila, da mora biti projekt zastavljen tako, da bo imelo čezmejno območje od dogajanja v času EPK nekaj tudi na dolgi rok, da bodo skušali za čas EPK in kasneje odpraviti administrativne ovire, ki so posledica dveh različnih zakonodaj, da naj bi EPK pozitivno vplival tudi na razvoj ostalih področji delovanja, ne le kulturnega. Resda gredo lepo zveneče besede z lahkoto iz ust, vseeno pa držimo pesti za EPK in naj besede ministra in ministrice meso postanejo, ker gre za našo Gorico in našo Novo Gorico.


Preberite še


Najbolj brano