Kanadčanka Loutitt postavila svetovni rekord na letalnici, Klinec z drugo daljavo v zgodovini

Kanadska smučarska skakalka Alexandria Loutitt je na letalnici v Vikersundu postavila nov svetovni rekord. V tretji seriji treninga je skočila 222 m in izboljšala rekord, ki ga je dosegla Ema Klinec z 203 m v drugi seriji. Klinec je nato z veliko nižjega naleta v tretjem skoku pristala pri 221 m, kar je druga daljava doslej v zgodovini.

Ema Klinec Foto: Anže Malovrh/STA
Ema Klinec Foto: Anže Malovrh/STA

VIKERSUND > Ema Klinec je kot prva smučarska skakalka doslej z 203 metri preskočila mejo 200 m. V zgodovino se je vpisala kot edina s poletom prek 200 m v drugi seriji treninga.

Ema Klinec je bila najboljša v tretji seriji treninga, za 221 m je dobila 163,4 točke in bila kar 30 točk pred drugouvrščeno Alexandrio Loutitt, svetovno prvakinjo iz Planice. Ta je zbrala 133,4 točke. Slovenka je namreč kot zadnja, 15. po vrsti, skočila s 14. zaletnega mesta, Kanadčanka pa z 19.

Prva tekma smučarskih skakalk na letalnicah bo v nedeljo, ko bo v Vikersundu ob 9.15 najprej poskusna serija, potem pa ob 10. uri še prva serija tekme.

200 m ali več sta v tretji seriji poleteli še Norvežanka Maren Lundby (212,5 m) in Japonka Yuki Ito (200 m). Nika Križnar, druga Slovenka, je v tretji seriji skočila 170 m, prav tako kot Klinec s 14. zaleta, in dobila 103,2 točke za osmi izid.

V prvi seriji je Klinec skočila 172 m za peto daljavo in bila peta tudi po točkah, sedma je bila s 154,5 m Križnar. Najboljši po daljavah sta bili Loutitt in Norvežanka Silje Opseth (186,5 m).

Druga serija je prinesla prvo daljavo prek 200 m v zgodovini ženskih smučarskih skokov, to je uspelo v seriji le Emi Klinec, ki je bila tudi po točkah prepričljivo prva (126), še z večjo prednostjo pa je dobila tretjo serijo treninga.

Zgodovinski prvi trening skakalk na letalnicah je bil predviden že v petek dopoldne, a je bil zaradi dodatnega snega in slabih vetrovnih napovedi odpovedan.

"Dočakali smo ženski preizkus letalnice. Žirija je danes opravila lepo delo, lepo postopoma je šlo vse. V prvi seriji nismo videli skoka čez 200 metrov, ki smo ga najbolj pričakovali. V drugem skoku se je to zgodilo prav s strani vodilne tekmovalke Eme Klinec. S poletom 203 metre gre v zgodovino. Zadnji, tretji skok, je bil še boljši. Žirija je dovolila malenkost več," je pojasnil slovenski trener Zoran Zupančič.

Dodal je: "Za svetovni rekord, ki ga je prevzela Loutitt, bi potrebovali eno zaletno mesto več. Mogoče so tu šli malce prenizko. Emin skok je bil ponovno perfekten. Tri, štiri tekmovalke so letele čez 200 metrov. Emin skok pa je bil za 30 točk bolj vreden od svetovnega rekorda. Res vse čestitke. Danes je naredila res zelo, zelo lepo delo. Veseli smo preizkusa za vsa dekleta, za vse se je končalo varno. Čestitam prav vsem, da so pokazale, da znajo leteti, vsaka posameznica je pokazala tudi korajžo."


Najbolj brano