Spomladanski Teden restavracij v 22 primorskih gostilnah

Med 24. marcem in 2. aprilom bo potekal spomladanski Teden restavracij. Gre za tradicionalno, uveljavljeno in zelo dobro sprejeto manifestacijo, v kateri slovenski gostinci v enem tednu po akcijskih cenah predstavijo svojo filozofijo, delovanje in okuse.

Teden restavracij organizira Uroš Mencinger s soprogo Violeto Foto: Aleš Fevžer
Teden restavracij organizira Uroš Mencinger s soprogo Violeto Foto: Aleš Fevžer

SLOVENIJA > Rezervacije za prosta mesta so začeli zbirati v ponedeljek, najbolj zaželene gostilne so se hitro polnile.

V spomladanskem Tednu restavracij sodeluje kar 108 gostiln in restavracij, sedem je novincev, med primorskimi sta to Placito Risano iz Rižane in Salicornia iz Sermina, od slovenskih nosilcev michelinovih zvezdic pa so se za sodelovanje v akciji odločili v Restavraciji Strelec (Ljubljana) in Hiši Linhart (Radovljica).

Glede na oceno in kategorizacijo, stanejo meniji s tremi krožniki v Tednu restavracij 23 do 28 evrov, gostinci pa ponujajo dodatne krožnike in vinsko spremljavo.

Letošnja akcija poteka pod vodilom Več okusa, manj ostankov z izpostavljeno skrbjo za čim manj odpadkov pri pripravi jedi in trajnostno naravnano kulinariko. “Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. V Tednu restavracij bodo skuhali tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili! To bo sicer skromen, toda množičen prispevek naši skupni prihodnosti,” poudarja Uroš Mencinger, ki s soprogo Violeto organizira Teden restavracij.

Na Primorskem v akciji sodelujejo: Domačija Kabaj Morel (Šlovrenc), Kogo (Koper), Kamin (Belvedere), Placito Risano (Rižana), Ruj (Dol pri Vogljah), Restavracija Grad Kromberk, Bistro Grad Štanjel, Restavracija Tiffany (Nova Gorica), Gostilna Podfarovž (Vipava), Bistro Štorja (Postojna), Kruh in vino (Vipolže), Hiša Krasna (Lokve), Stara gostilna (Piran), Špacapanova hiša (Komen), Salicornia (Sermin), Istrian bistro & Tapas bar (Portorož), Restavracija Gratia (Lipica), Pri hrastu (Nova Gorica), Faladur (Vipava), Restavracija Calypso (Nova Gorica), Restavracija Marina Portorož in Pikol - Jezerska vasica (Rožna Dolina). Več informacij in rezervacije: www.vivi.si.


Najbolj brano