Hitov mednarodni šahovski turnir

V kongresnem središču novogoriškega hotela Perla bo danes 122 šahistov iz 12 držav odigralo drugi krog, ki se je začel ob 17. uri. Tako bo tudi v naslednjih dneh. Razplet posameznih krogov bo znan okoli 22. ure.

Prvo potezo na deski je s prvim nosilcem Indijcem  Leonom Lukom 
Mendoncom (levo) naredila vodja hotela Perla Katarina Šuc.  Foto: Igor Mušič
Prvo potezo na deski je s prvim nosilcem Indijcem Leonom Lukom Mendoncom (levo) naredila vodja hotela Perla Katarina Šuc.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Ljubitelji šaha lahko dogajanje spremljajo na prizorišču in se vmes posladkajo s posebnimi za to priložnost spečenimi šahovskimi torticami, zagotovljen pa je tudi spletni prenos partij na strani chess-results.

V prvem krogu je prvi nosilec indijski velemojster Leon Luke Mendonca pričakovano premagal ukrajinskega mojstra Vladislava Garskega. Najvišje postavljeni Slovenec (deveti), velemojster Marko Tratar, je bil boljši od nižje rangiranega Leona Škrbca.

Dokaj uspešni so bili Primorci, posebej član ŠK Val Koper Jernej Kozlovič, ki je v dvoboju nižje rangiranih šahistov ugnal Italijana Angela Benazzo.

Izpostaviti velja še dva dosežka članov ŠK Nova Gorica, ki še nimata mednarodnega šahovskega naziva. Nejc Herega je uspel remizirati z italijanskim velemojstrom Sabinom Brunellom, Andraž Gregorič pa je dosegel enak izkupiček s hrvaškim velemojstrom Ognjenom Cvitanom. Ponavljanje takšnih dosežkov bi oba pripeljalo k osvojitvi norme za FIDE mojstra.

Preostala Primorca iz zgornjega dela jakostne lestvice sta v dvobojih z nižje rangiranima tekmecema dosegla manj, kot sta želela. Prvi nosilec med Primorci (20. na turnirju) ilirskobistriški FIDE mojster Danijel Beletič, je remiziral z mojstrskim kandidatom Blažem Debevcem, Novogoričan Jurij Zamar Kodelja pa je dobil pol točke z Ukrajinko Boženo Pidubno.

Po prvem krogu turnirja, ki poteka po pospešenem Baku švicarskem sistemu, v katerem je že na začetku precej partij med visoko rangiranimi tekmeci, je v vodstvu prvi nosilec Leon Luke Mendoca. Peti je Marko Tratar. Član koprskega Vala Jernej Kozlovič je bil po prvem krogu med vodilnimi 29 šahisti, ki so osvojili točko.


Najbolj brano