Fajon in Arčon s predstavniki Slovencev v Italiji o aktualnih vprašanjih manjšine

Zunanja ministrica Tanja Fajon in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon sta pred petkovim obiskom italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija v Sloveniji danes v Ljubljani s predstavniki slovenske manjšine v Italiji izmenjala informacije in poglede na aktualna vprašanja manjšine, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon Foto: Daniel Novakovic
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Predstavniki Slovencev v Italiji - predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Ksenija Dobrila iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Walter Bandelj iz Sveta slovenskih organizacij, predsednik paritetnega odbora Marko Jarc ter deželni svetnik Marko Pisani - so ministroma predstavili ključna vprašanja in stanje uresničevanja svojih pravic.

Pri tem so izpostavili iskanje učinkovitega mehanizma za zastopstvo predstavnikov narodne manjšine v italijanskih predstavniških telesih na deželni in državni ravni. Sogovorniki so se dotaknili tudi problematike slovenskega šolstva in javne rabe slovenskega jezika na območjih, kjer živijo Slovenci.

"Slovenska narodna skupnost v Italiji in italijanska manjšina v Sloveniji sta motor sodelovanja med Slovenijo in Italijo," je poudarila ministrica Fajon. "Pospešiti želimo reševanje odprtih vprašanj v duhu dobrososedskih odnosov," je dodala. Po njenih besedah si bo Slovenija tudi v prihodnje prizadevala za krepitev odprtega političnega dialoga z Italijo.

Minister Arčon pa je dejal, da se mu zdi pomembno, da tovrstni pripravljalni sestanki pred dvostranskimi srečanji z visokimi predstavniki sosednjih držav postanejo ustaljena praksa. Med prednostnimi nalogami, ki bi jih v meddržavnih odnosih po njegovem mnenju morala zagovarjati Slovenija, je izpostavil zajamčeno zastopstvo slovenske manjšine v predstavniških telesih na deželni in državni ravni.

Oba ministra sta izpostavila pomen čezmejnega sodelovanja za slovensko narodno skupnost in projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) GO!2025 Nova Gorica - Gorizia.

Ministrica Fajon je tudi pozdravila ustanovitev projektne pisarne v okviru Slovenskega gospodarskega deželnega združenja, ki bo Slovencem v Italiji nudila strokovno pomoč pri prijavi na razpise v okviru EPK 2025. Pisarno so vzpostavili na podlagi dogovora med obema krovnima organizacijama manjšine ter uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.


Najbolj brano