Z igrivim šarmom do žlahtnega priznanja

V Gledališču Celje so v nedeljo ob sklepu 31. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence. Za žlahtno komedijantko je žirija izbrala Vesno Pernarčič, žlahtni komedijant pa je postal Jurij Zrnec. Žlahtna režiserka je Ajda Valcl. Žlahtna komedija po izboru žirije je predstava Vse zastonj! Vse zastonj!, po izboru občinstva pa Veliki diktator.

Jurij Zrnec v predstavi Veliki diktator  Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Jurij Zrnec v predstavi Veliki diktator  Foto: SNG Drama/Peter Uhan

CELJE > Žlahtni komedijant Jurij Zrnec je za STA povedal, da nagrado razume kot priznanje za svoje dobro delo in delo celotne ekipe. Veseli pa ga, da je celota predstava Veliki diktator v izvedbi SNG Drama Ljubljana zmagovalna po izboru občinstva.

Zrnec je po mnenju žirije, v kateri so bili režiserka Alenka Kraigher, dramaturginja Evelin Bizjak in režiser Tin Grabnar, izkoristil potencial osrednje vloge v uprizoritvi Veliki diktator. Ustvaril je niz raznolikih in dodelanih komičnih likov, ki se z izrazitim avtorskim podpisom poigravajo s filmsko predlogo.

“Z natančnim občutkom za ritem lahkotno prehaja med večplastnimi karakterji in na odru slika razigrano dinamiko burlesknega. Njegov nastop, začinjen s pravo mero šarma in igrivosti, izkazuje mojstrsko obvladovanje široke palete različnih komičnih strategij. Preko fizične komedije, elementov pantomime, spretnega preigravanja govornih in čustvenih registrov ter navdihnjene uporabe žlobudravščine, je pred nami razgrnil sladko-grenko kompleksnost chaplinovske duše,” piše v obrazložitvi.

Vesna Pernarčič je z vlogo Antonie v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! (Prešernovo gledališče Kranj), ki je tudi žlahtna komedija po izboru žirije, ustvarila zaokroženo in polnokrvno igralsko stvaritev. V svoji interpretaciji spretno preigrava različna čustvena stanja in vešče uporablja igralska orodja komedije. Njen nastop po oceni žirije odlikujejo natančno odmerjen ritem, razgibana govorna in telesna izraznost ter vseprisoten igralski užitek. Režiserka predstave Ajda Valcl pa je po mnenju žirije s to uprizoritvijo dokazala, da mojstrsko obvlada žanr klasične komedije. Z natančnim razumevanjem dramske predloge ji je uspelo sestaviti celo paleto učinkovitih dramskih situacij, ki vseskozi držijo gledalčevo pozornost, so zapisali.


Najbolj brano