Vabilo na krožno pot po planinskem svetu

Slovenska planinska transverzala je bila zasnovana že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, a je zaživela le polovično, kot Slovenska planinska pot od Maribora do Ankarana. Jakob J. Kenda jo je dopolnil, povezal slovenski planinski svet v krožno pot, o njej napisal potopisni roman in vodnik. Pot, roman in vodnik je predstavil na pogovornem večeri Potohodci v novogoriškem kulturnem domu.

Transverzalo, potopisni roman in vodnik je Jakob J. Kenda (desno) 
predstavil na  Potohodcih v Kulturnem domu Nova Gorica.
Transverzalo, potopisni roman in vodnik je Jakob J. Kenda (desno) predstavil na Potohodcih v Kulturnem domu Nova Gorica. 

Za Jakoba J. Kendo bi lahko rekli, da gre za več oseb v eni. Je namreč prevajalec, javnosti najbolj znan po prevodu sedmih knjig o Harryju Potterju, doktor literarnih ved, kulturni menedžer, pisatelj in strasten pohodnik. Kot prvi Slovenec je leta 2017 v petih mesecih prehodil znamenito, 3500 kilometrov dolgo Apalaško pot v ZDA, ki velja za mater vseh poti. O njej je napisal svoj prvi potopisni roman, ki je bil večkrat nagrajen.

Kot je povedal na predstavitvi potopisnega romana o transverzali in vodnika po njej, se je na Apalaško pot podal tudi že z mislijo na Slovensko planinsko transverzalo. Leta 2019 je določil njen potek, na novo potegnil tudi dobršen del “stare” polovične transverzale, jo prehodil in povezal v krožno pot, ki združuje ves slovenski planinski svet v celoto.

“Odlična knjiga. Ena najboljših o pohodništvu kot načinu življenja in razmišljanja. Prava zakladnica dobrih idej in pobud, ki jih avtor ne le domisli in utemelji, ampak tudi udejanja.”

Viki Grošelj

alpinist

Z otrokoma čez območje medveda

Ker je rasel gor na Gorenjskem, doma pa so imeli pogosto na obisku planince, markaciste in alpiniste, mu je bila ljubezen do gora in alpskega sveta položena v zibelko. Na Apalaško pot je šel, da bi se bolje seznanil tudi z divjinskim slogom pohodništva, ki temelji na samooskrbi, saj se za razliko od alpskega ne zanaša na dobro prepredeno mrežo planinskih koč in domov. Apalaška pot vodi skozi divjino, kjer je treba spati v šotoru, imeti s seboj nekajdnevno zalogo hrane ... Prav te izkušnje je potreboval za dober del manjkajoče transverzale po južnem delu Slovenije, čez Slavnik do Snežnika, skozi Kočevski rog in čez Gorjance.

Tega je prehodil večinoma v družbi sina in hčerke. In njihova doživetja, vključno s srečanjem z medvedom, spanjem na prostem, zanimivimi pogovori in dogodivščinami med potjo je skupaj z zanimivimi podatki o Sloveniji in Slovencih, zgodovini in posebnostih tukajšnje zemlje in njenih prebivalcev spretno zmešal v berljiv koktajl, začinjen z bogatim jezikom, ki pritiče doktorju literarnih ved.

Jakob J. Kenda je kot prvi Slovenec leta 2017 v petih mesecih prehodil znamenito, 3500 kilometrov dolgo Apalaško pot v ZDA, ki velja za mater vseh poti. O njej je napisal svoj prvi potopisni roman, ki je bil večkrat nagrajen.

Odseki za pohodniške svizce, gamse in kozoroge

Drugi del potopisnega romana opisuje hojo v družbi s prijatelji z Apalaške poti, ki so ga prišli obiskat in so občudovali ta slovenski “mini mundus”, kjer je vse na dosegu roke, kjer si lahko, seveda če nisi peš, zjutraj še v središču Alp, zvečer pa že namakaš noge v morje, in kjer lahko tudi s pohodnim korakom spremljaš in beležiš razlike v konfiguraciji terena in pokrajini, ki se ves čas spreminja, kjer te tu presune lepota jezera, jase sredi gozda ali reke, že za ovinkom pa pred teboj stoji grad iz 12. stoletja, nekaj, česar v ZDA ni mogoče videti nikjer.

V zadnjem delu romana pa se za češnjico na torti sam zapodi v Julijce, na najzahtevnejši del transverzale, ki jo je njej idejni oče Ivan Šumljak zasnoval tako, da bi jo lahko prehodili prav vsi, ne le izkušeni gorniki in alpinisti. A so jo na terenu kasneje, kot je na predstavitvi povedal Kenda, vendarle nekoliko preveč začinili, in jo speljali tudi čez zahtevnejše poti, med njimi na Triglav, ki pa ga po njegovem prepričanju transverzalcem ni nujno osvojiti, saj je bistvo transverzale pot in ne cilj.

Dolžina vseh odsekov transverzale, popisanih v vodniku, znaša 1406 kilometrov, na njej se nabere za dobrih 80 kilometrov vzpona, za celoten krog pa potrebuje transverzalec dva meseca časa.

Zato je med pripravo poti na zahtevnejših odsekih poskrbel za tri različne težavnostne stopnje. Manj zahtevne odseke je začrtal za pohodniške svizce, ki najbolj uživajo na planinah, zahtevnejše za gamse in zelo zahtevne za kozoroge, ki jim je na planinah dolgčas in hrepenijo po plezanju in prepadnih stenah. Za zaključek je do Ljubljane, kjer je tudi začel s hojo, v zadnji etapi prehodil kar 73 kilometrov.

Nevsiljiva hvalnica Sloveniji in njenim lepotam

“Odlična knjiga. Ena najboljših o pohodništvu kot načinu življenja in razmišljanja. Prava zakladnica dobrih idej in pobud, ki jih avtor ne le domisli in utemelji, ampak tudi udejanja,” je o knjigi povedal eden najbolj znanih slovenskih alpinistov Viki Grošelj in dodal, da gre za nevsiljivo hvalnico Sloveniji in njenim lepotam, obenem pa pronicljiv vpogled v dušo njenih prebivalcev.

Potopisnemu romanu je lani sledila še izdaja vodnika po transverzali, ki ga je avtor pripravil skupaj s sinom Aljažem. Vodnik je zasnovan na ameriški način, kot tisti za Apalaško pot. Vsi najnujnejši podatki, na primer kam zaviti na križišču, kje dobiti vodo, kje je mogoče prenočiti ali srečati “divje živalice” ... so zabeleženi ob zemljevidu. Ta je opremljen tudi s podatki o nadmorski višini, dolžini posameznih odsekov in času, ki je potreben za jih prehoditi, in teče stran za stranjo skozi celoten vodnik.

Vodnik prinaša tudi podatke o ponudnikih raznih storitev ob poti, od trgovin do lekarn, pregledni zemljevid Slovenije, sedem zemljevidov odsekov in 22 zemljevidov krajev ob poti. Dolžina vseh odsekov transverzale, popisanih v vodniku, znaša 1406 kilometrov, na njej se nabere za dobrih 80 kilometrov vzpona, za celotni krog pa potrebuje transverzalec dva meseca časa. Kot je povedal Kenda, je celotno pot lani prehodilo 18 transverzalcev. Toliko je bilo tistih, ki so ga o tem obvestili. Seveda pa se je mogoče transverzale lotiti tudi po delih. Za vsak korak v hribih, po gozdu, v naravi vam bo telo hvaležno, duša pa tudi. Kdor res ne more sam na pot, pa lahko po transverzali odpotuje tudi s knjigo ali vodnikom.


Najbolj brano