Učilnica za levi tir

Gradbinci, ki kopljejo v predoru Škofije, tretjem najdaljšem na trasi drugega tira, v njem od 28. februarja lahko vidijo pramen svetlobe. Tedaj so tehnično prebili ta predor, včeraj je sledilo še uradno prebitje. In zdaj ni več zgolj pramen svetlobe, ampak luknja, ki se z vsakim dnem veča. Kar je v predorih - in še ponekod - dobra novica.

A gradbince čaka še veliko dela, da bo 'trebuh' predora povsem izdolben. Tako kot prebivalce Škofij, Plavij in drugih naselij na tem delu gradbišča še vsaj do konca meseca čakajo poki zaradi miniranja, ropot in prah pa še veliko dlje.

Lahko se tolažimo, da bodo izkušnje iz gradnje drugega tira pomagale pri gradnji vzporednega levega tira. Mogoče pa bo vsaj ta projekt hitreje prišel iz predora.

Kopanje v predorih - vseh je na progi sedem - je na polovici, od 37 kilometrov jih je izkopanih skoraj 18. Toda gradnja drugega tira še ni na polovici. Gradbinci bodo gradbena dela končali z zamikom - predvidoma konca marca leta 2026, in ne konec leta 2025, kot je bilo predvideno.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek bi sicer rada, da bi gradnjo drugega tira končali v časovnih in finančnih okvirih, kot je bilo sprva začrtano. A v družbi 2TDK, ki je investitor, pravijo, da so naredili in delajo vse, da bi bil podaljšek čim krajši, da pa manj kot trimesečni zamik ne more priti v poštev.

Seveda, vsak mesec šteje, in vsak mesec, ko drugega tira še ni, nas tepe to ozko grlo proti Luki. Toda ... O gradnji tira govorimo že vsaj 25 let! Če to obdobje štejemo kot zamujanje, se trije meseci dodatnega zamika pri gradnji ne zdijo veliko. Projekt drugega tira je moral v teh letih premagati res veliko ovir in klancev: dva referenduma, denimo. Da ne govorimo o tem, da je še pred šestimi leti pristojni minister trdil, da tira še 30 let ne potrebujemo.

Kako drugače bi bilo, če bi namesto teh ministrovih ocen poslušali brnenje strojev na trasi in bi gradbinci takrat že pospešeno kopali predore! Projekt bi se izognil res ogromnim podražitvam gradbenih materialov in energentov, ki ga zdaj obremenjujejo, Luka pa bi že v polni meri izkoriščala priložnosti, ki jih prinaša drugi tir.

Toda pomembno je, da se je projekt drugega tira z gore papirja naposled preselil na teren. Res pa je, da nas po gradnji drugega tira čaka še nadgradnja proge v dvotirnost, torej še vzporedni drugi tir.

Odveč je poudarjati, kako bi bilo veliko boljše in cenejše, če bi že od samega začetka sočasno gradili oba tira. Ta vlak se je že odpeljal mimo nas. Lahko se tolažimo, da bodo izkušnje iz gradnje drugega tira pomagale pri gradnji vzporednega tira. Mogoče pa bo vsaj ta projekt hitreje prišel iz predora.


Preberite še


Najbolj brano