Izolska bolnišnica zgradila najsodobnejši infekcijski oddelek v državi

Odprtje ta hip najsodobnejšega bolnišničnega oddelka v Sloveniji, ki ga je zgradila izolska bolnišnica (SBI) in je stal 2,2 milijona evrov, naj bi bilo predvidoma v drugi polovici tega meseca. Zdaj čakajo le še na pridobitev uporabnega dovoljenja. Hkrati tudi na uradni odgovor zdravstvenega ministrstva, zakaj jim država zanj ne bo prispevala niti evra, čeprav je lastnica vseh bolnišnic, tudi SBI.

Prostori so zgrajeni po najsodobnejših standardih, oddelek ima lasten 
sistem prezračevanja,  vsi prostori vse priključke in inštalacije, potrebne za 
namestitev postelj v epidemijah, površino je  mogoče razdeliti v tri ločene 
prostore z zložljivimi pregradami, ki ob zapori vsaka 100-odstotno tesni.     Foto: Jasna Arko
Prostori so zgrajeni po najsodobnejših standardih, oddelek ima lasten sistem prezračevanja, vsi prostori vse priključke in inštalacije, potrebne za namestitev postelj v epidemijah, površino je mogoče razdeliti v tri ločene prostore z zložljivimi pregradami, ki ob zapori vsaka 100-odstotno tesni.  Foto: Jasna Arko

IZOLA > Za 2,2 milijona vredno investicijo se je država vodstvu SBI pod bivšo vlado z zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem že zavezala, da bo vse stroške poravnavala iz naslova nujnih investicij v zdravstvu. A zdaj je jasno, da ne bo tako.

Ministrstvo si je vzelo čas za odgovor

Država je lastnica vseh javnih bolnišnic in je dolžna zagotavljati denar za investicije, posodabljanje in razvoj. A za SBI je že leta gluha in slepa. Vodstvo SBI je bilo tudi za to investicijo primorano načeti svoje prihranke.

2,2

milijona evrov je SBI porabila za gradnjo in opremo za nov infekcijski oddelek

Zdravstveno ministrstvo smo pred tednom prosili za pojasnila, intervenirali ta teden in jih včeraj prejeli - za to naložbo ne bo denarja.

Zdravstveno ministrstvo: Investicijo je zavrnila Evropska komisija

Zdravstveno ministrstvo je po tednu dni odgovorilo na vprašanja glede odnosa države do SBI. Pojasnjuje, zakaj država ne bo prispevala niti evra za zgraditev in opremo infekcijskega oddelka.

Zdravstveno ministrstvo smo prosili za pojasnila, koliko denarja bo SBI dobila za to investicijo. Včeraj je odgovorilo, da nič.

V zvezi z gradnjo in opremo infekcijskega oddelka navaja, da “je navedeni projekt v celoti financirala SBI iz lastnih sredstev. Na ministrstvu smo preverili možnost, da bi se projekt financiral iz sredstev React EU, vendar je bil s strani Evropske komisije zavrnjen.”

Zakaj država SBI, ki že devet let posluje pozitivno, skoraj nič ne prispeva za nujna posodabljanja? Ministrstvo pravi: “V skladu z Zakonom o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 je za splošne bolnišnice, med katere spada tudi SBI, namenjenih 557.000.000 evrov. Ministrstvo za zdravje vse investicije v zdravstvo usklajuje z vodstvi bolnišnic glede na dejanske potrebe na terenu. Tudi s SBI bomo v prihodnjih letih iskali možnosti sodelovanja in investiranja.”

600

kvadratnih metrov obsega celotna površina novega oddelka

Katere investicije pa bo letos in prihodnje leto sofinanciralo v SBI? Omenjajo prvo fazo projekta požarne sanacije SBI, ki bo zaključen v letu 2024, ocenjena vrednost je 7,8 milijona evrov.

Vrednost projekta Prostor in oprema za patologijo in citologijo je ocenjen na 3,5 milijona evrov in bo zaključen v 2023. V 2023/2024 je predviden nakup naprave za magnetno resonančno slikanje, angiograf, Photon Counting računalniškega tomografa in dva ultrazvoka.

Le še uporabno dovoljenje

SBI je nov infekcijski oddelek začela graditi junija lani. Vsa dela so bila končana minuli mesec in zdaj oddelek čaka le še na pregled za izdajo uporabnega dovoljenja. Kot pravi poslovni direktor Radivoj Nardin, dovoljenje pričakujejo v drugi polovici tega meseca.

Novozgrajen infekcijski oddelek pod urgentnim centrom obsega 600 kvadratnih metrov, ima tri vhode, po naročilu izdelano najsodobnejše dvigalo, ob njem pa bodo del oddelka tudi še trije sodobni kontejnerji za sprejem in preglede bolnikov, ki jih prav zdaj še nameščajo. Foto: Jasna Arko

Gre za enega najsodobnejših bolnišničnih infekcijskih oddelkov v državi, zgrajenega po vseh predvidenih zahtevnih standardih. Oddelek ima zaradi zagotovitve najvišje stopnje varnosti povsem ločen prezračevalni sistem. Prostori so zgrajeni tako, da je površino mogoče prilagajati potrebam ter jo s predelnimi stenami s 100-odstotno zatesnitvijo večati ali manjšati glede na število kužnih pacientov.

Novozgrajena etaža je s posebnim, po naročilu izdelanim dvigalom, ki je dovolj veliko za premeščanje bolnikov na vozičkih in s posteljami vred, povezana z urgentnim centrom. Z zunanjega pročelja ju povezuje tudi požarno stopnišče.

Dejavnosti lahko takoj izselijo

Takoj po pridobitvi uporabnega dovoljenja bodo v novogradnjo preselili fizioterapijo, ki ima za vhodom urejeno manjšo čakalnico, v drugi in tretji prostor, ki imata prav tako tudi vsak še svoj vhod, pa dejavnost kardiološke rehabilitacije.

V primeru potrebe za infekcijski oddelek je v dobri uri mogoče s selitvijo te opreme in namestitvijo postelj prostore spremeniti v infekcijski oddelek, ki ima na službenem izhodu po predpisih urejen predel z razkuževalno komoro za zaposlene in vse ostale potrebne prostore za osebje ter vsak prostor tudi sanitarije za bolnike.

Za potrebe infekcijskega oddelka bodo v eni uri na novi oddelek lahko namestili sodobne postelje, ki jih že tudi imajo na zalogi. Foto: Jasna Arko

Kadar bi se pojavili izbruh novih okužb in širjenje epidemij ter v primeru večjih nezgod bodo dele oddelka ali celotno površino, ki se razteza na približno 600 kvadratnih metrih, v trenutku prilagajali okoliščinam, nujnim za zdravstveno obravnavo.

Tudi število postelj bodo prilagajali potrebam, saj so instalacije vgrajene tako, da so lahko postelje v vsakem prostoru nameščene v treh nizih in vsaka priklopljena na vse potrebne napeljave. Skupaj bi tod lahko namestili 20 navadnih postelj in v ločenem delu osem postelj za intenzivno obravnavo. Novi infekcijski oddelek ima tri vhode in najsodobnejše predelne zložljive stene, ki v primeru nujnih pregrad zagotavljajo 100-odstotno zatesnitev.

Na zunanji strani, ob dvigalu in tamkajšnjem vhodu, zdaj nameščajo še tri najsodobnejše kontejnerje za preglede in pripravo pacientov za sprejem.


Najbolj brano