Že 20 let humorja v treh jezikih

Štirje pomladni meseci bodo v Gorici zaznamovani s humorjem. Začenja se namreč že 20. Festival komičnega gledališča v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku Komigo. Abonma komičnega gledališča šteje sedem predstav, izven abonmaja pa se obeta še sedem drugih kulturnih dogodkov. Uvodna izven abonmajska prireditev Freevoices je že razprodana.

 Na “dan mladosti” bodo člani Prosvetnega društva Štandrež  v 
Gorici uprizorili predstavo Pamela.  Foto: Alenka Gravnar
Na “dan mladosti” bodo člani Prosvetnega društva Štandrež v Gorici uprizorili predstavo Pamela.  Foto: Alenka Gravnar

GORICA > Da je smeh najboljša terapija na svetu, se v Kulturnem domu v Gorici zavedajo že desetletja, zadnjih 20 let pa je pri njih sinonim za to abonma komičnega gledališča Komigo.

Trijezični festival navdušuje že dve desetletji

“Komično gledališče v italijanščini, slovenščini in furlanščini se nanaša izrecno na gledališko umetnost in na njeno širitev med ljudmi, kakor razpoznavni element kulture nekega naroda, kakor sredstvo razvoja, spoznavanja in tudi zabave za posameznika,” ob okroglem jubileju projekta Komigo pravi predsednik Kulturnega doma v Gorici Igor Komel.

“Gledališka dejavnost in gledališka umetnost sta prisotni tako v italijanski kakor tudi v slovenski kulturi. Naravno je torej, da je močna in živa v okviru slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji ter med furlansko skupnostjo,” dodaja.

Zanimanje za svojevrsten trijezični goriški festival Komigo je vsako leto veliko, v povprečju pa šteje 200 abonentov na sezono, s čimer so prireditelji zelo zadovoljni. “Komično gledališče ima to posebno moč, da je neposredno komunikativno ne glede na jezik, ki ga uporablja. Publika festivala je italijanska, slovenska in furlanska oziroma katerakoli,” še pojasni Komel in s ponosom pove, da je uvodna izven abonmajska prireditev Freevoices (Mi smo čas), ki bo na sporedu ob mednarodnem dnevu žena, že razprodana.

Pomlad je čas za glasbo duše

“Vzemi si čas za smeh, ki je glasba duše,” je slogan komičnega gledališča Komigo, ki bo v štirih pomladnih mesecih postregel s sedmimi predstavami, izven abonmaja pa se obeta še sedem drugih kulturnih dogodkov.

Prvi dogodek v abonmaju Komigo 2023 bo na sporedu v torek, 14. marca, in sicer bodo predvajali nemi humorni film What happened to Jones? (Kaj se je pripetilo Jonesu?) iz leta 1926. 28. marca sledi komedija Fantovščina (nastopajo Žan Papič, Gašper Bergant in Sašo Stare), 12. aprila pa komedija Moj živòt je ROKentROL (nastopajo Gojmir Lešnjak – Gojc, Jaša Jamnik in skupina VIS D'Dohtars). V nedeljo, 23. aprila, se festival “seli” na veliki oder SNG Nova Gorica, kjer bodo Diamantke z glasbenimi in plesnimi gosti uprizorile Eksplozivni koncert s humorjem.

V maju bosta na sporedu predstavi z Marcom Paolinijem Antenati (10. maja) in komedija Pamela Prosvetnega društva Štandrež (25. maja), v kateri nastopajo Marko Brajnik, Božidar Tabaj, Egon in Polonca Cijan, Matej Klanjšček, Mojca Dolinšek, Mirjam Gravnar in Gabrijela Vidmar.

V torek, 6. junija, pa se bo Komigo zaključil s komedijo Slovenec in pol, v kateri nastopata Aleš Novak in Perica Jerkovič. Posebna nagradna predstava pa bo 18. aprila, ko bosta Miran Košuta in Jani Kovačič predstavila svojevrsten glasbeni dogodek Giorgio Gaber(ščik). Vse predstave bodo v Kulturnem domu v Gorici. Vpisi v abonma že potekajo.


Najbolj brano