Od gondol do bokalinov

V piranskem gledališču so se na velikem pustnem plesu s temo Serenissima: Piran-Benetke, sanje pod masko zavrteli dame v razkošnih krinolinah in plemiči v tipičnih beneških opravah. Priveslali so gondoljerji in veslačiče, v paru sta prišla zavetnika obeh mest, sv. Marko in sv. Jurij, iz gondole so mahali turisti, manjkali pa niso niti beneški dož, Marco Polo in maestro Tartini.

Kuga ni prizanesla niti Piranu. Foto: Sonja Ribolica
Kuga ni prizanesla niti Piranu. Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > Je pa tudi v Piranu razsajala kuga, družina je neutolažljivo objokovala mrtvega svojca na nosilih, ki ga je pokosila kuga; niti beneški zdravniki z značilnimi kljunastimi maskami niso pomagali, smrt je bila neizprosna.

A življenje gre naprej - nov dan, nove potrebe, majhne in velike. To so dobro vedele tudi piranske dekle. Gospodi so pomagale na bokaline, nočne posode, in jih vsako noč praznile v piranski mandrač.

Smrad in kuga sta na srečo preteklost in tako včeraj nista ustavila pustnega rajanja. Prišli so tudi mačkoni, postavni fantje, iz Ajdovščine, nogometna ekipa in trojica razvnetih discogirls.

Zmagala - in si prislužila glavno nagrado, naziv zlata maska - je skupina, oblečena v baute, ki veljajo za najstarejše beneške maske. Kostum si je omislilo osem mladih iz Kulturnega društva Škver iz Lucije. Obrazno masko in ogrinjalo so ročno izdelali.

Sicer pa so med skupinami zmagale piranske Kagadore, dekle z nočnimi posodami. Lik je zgodovinski. V preteklosti so namreč dekle gospodi pomagale na bokaline, nočne posode, in jih vsako noč praznile v piranski mandrač. Druga nagrada je šla v roke Kugi v Piranu, tretja pa je bila Gondola s turisti.

Letos se je odvrtel že 19. veliki pustni ples; če ne bi vmes razsajal covid, bi maske v gledališču tokrat plesale že na 20. plesu, vselej pod organizacijsko taktirko piranske skupnosti italijanske narodnosti.


Najbolj brano