V novi številki Primorskih novic preberite

Sončno vreme, urejeno sankališče in tekaška steza so minuli konec tedna na Mašun privabili množico obiskovalcev od blizu in daleč. Idilična gozdna pristava je izjemna priložnost za bistriški turizem, toda dolga leta zanemarjanja so pustila posledice predvsem na infrastrukturi, ki kliče po posodobitvi in novih vsebinah. Najemnik bo odslej na občini imel sogovornika, obljublja župan Gregor Kovačič.

Sončno vreme, urejeno sankališče in tekaška  steza so minuli 
konec tedna na Mašun privabili  množico obiskovalcev od blizu in 
daleč.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Sončno vreme, urejeno sankališče in tekaška steza so minuli konec tedna na Mašun privabili množico obiskovalcev od blizu in daleč.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

Pijan moški je v Novi Gorici mlado natakarico vrgel po tleh

“Če mi ne daš piva, te ubijem!” so bile besede, ki jih je 40-letni domačin namenil 20-letni natakarici Aurori prejšnjo soboto v enem od lokalov v Novi Gorici. Ker je bil pod vplivom alkohola, mu ga ni postregla, nato pa jo je nasilnež prijel za ramena in jo vrgel na tla, da je padla na hrbet in pristala v bolnišnici.

“Naj nam znižajo davke, da bodo lahko višje tudi naše plače”

Seznam sindikatov javnega sektorja, ki na vlado naslavljajo zahteve po pogajanjih za višje plače, je vse daljši. Nekatera podjetja, sindikate in delodajalske organizacije smo povprašali, kaj menijo o teh zahtevah in kako bi njihov sprejem vplival na gospodarstvo.

Tudi Golobova vlada tik pred zdajci posegla v razpis za vpis na fakultete

Podobno kot pred dvema letoma vlada Janeza Janše je minuli četrtek tudi vlada Roberta Goloba potegnila zavoro pri dajanju soglasja k razpisu za vpis na fakultete. Premier naj bi menil, da razpisna mesta ne odgovarjajo družbenim potrebam, pristojno ministrstvo pa je ljubljansko in mariborsko univerzo pozvalo, naj razpišeta več mest za študij psihologije in radiološke tehnologije. Univerza na Primorskem te zahteve ni dobila in ne pričakuje zapletov.

Ankaran: prizidek šole, ki je bil zgrajen na hitro, se poseda, stene pa pokajo

Ko je že močno dišalo po samostojni občini Ankaran, takrat še krajevni skupnosti, se je koprska občina odločila, da končno poveča osnovno šolo in zgradi prizidek ter tudi nov vrtec. Prizidek in vrtec je družba Stavbenik zgradila tako na hitro, da se prizidek šole poseda, stene pokajo, v vrtcu pa zamaka, saj ni hidroizolacije. Samo sanacija vrtca naj bi stala malo manj kot milijon evrov.

Izolski lovci se trudijo, da je škode zaradi divjih prašičev čim manj

Člani izolske lovske družine so skupaj z gosti iz drugih krajev države na skupnem pogonu pred časom v enem samem dopoldnevu uplenili kar 21 divjih prašičev. Lani in predlani so jih ustrelili 138, po izplenu prvega pogona sodeč, bodo številke letos še višje. “Trudimo se, da nam število prašičev ne uide izpod nadzora,” zagotavljajo.

Morda pa bo prva renška jadralska olimpijka

Podjetje Spintec iz Volčje Drage je objavilo začetek sponzorskega sodelovanja s še ne 16-letno renško jadralko Auroro Ambrož. Želje obeh strani so olimpijske. Podjetju so se s preteklim sodelovanjem s smučarko Ano Bucik načrti že uresničili, jadralka pa je trdno odločena, da bo šla po Anini poti.

Veča se obisk Kampa Tura in z njim težave z dostopom in parkiranjem

V Kampu Tura so lani našteli 4000 gostov, povečuje se število dnevnih obiskovalcev. A dostopna cesta je strma, parkirišče v kampu pa premajhno, zato obiskovalci parkirajo ob cesti in celo na dvoriščih domačij. Na občini so pripravljeni zagristi v zahtevne postopke, saj so zemljišča ob kampu v območju Nature 2000 in krajinskega parka.

Civilna iniciativa spet opozarja, da trasa načrtovane obvoznice Kanal ni ustrezna

Ob napovedi, da naj bi v prihodnjih letih začeli graditi obvoznico Kanala, se znova prebuja civilna družba, ki že leta nasprotuje predvideni trasi. Prepričani so, da jo je treba spremeniti, dokler je še čas. Direkcija za infrastrukturo zanjo sicer pridobiva zemljišča, pomisleke ljudi pa župan Miha Stegel razume: “Bolje je še enkrat vse skupaj premisliti.”

Kavč, na katerem ne dremamo - prepevamo!

V kakih 150 kuhinj, dnevnih sob, pisarn, skednjev, kleti, planinskih koč in drugih nenavadnih prostorov z raznoliko kulturo že prihaja osmi subkulturn Kavč festival. Do nedelje bo popestril več koncev Slovenije, seveda bo z več prireditvami segel tudi na Primorsko in v Trst.

V najeti hiši zasegli vse za izdelavo bombe

“Kar naenkrat je vstal in me hotel z glavo udariti v čelo. Izmaknil sem se, uporabil strokovni prijem in ga podrl na tla,” je bistriški policist na koprskem sodišču opisal postopek z mladim Nizozemcem, ki je od lanskega junija v priporu. V hiši v Merečah so mu zasegli pirotehniko in druge predmete, iz katerih bi lahko izdelal eksplozivne naprave.


Najbolj brano