Niet z Borutom Maroltom predrugačili Ruskega vohuna

“Povedal ti bom, kaj je narobe z mano,” je v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja odmevalo iz mnogih slovenskih tranzistorjev in drugih zvočnih oddajnikov. Šlo je za skladbo Ruski vohun ene najvidnejših punk zasedb pri nas - skupine Niet. Danes isto skladbo predstavljajo v posodobljeni, hitrejši, nekoliko agresivnejši različici z Borutom Maroltom za mikrofonom.

Niet predstavljajo novo različico skladbe Ruski vohun. Foto: Maja Pertič Gombač
Niet predstavljajo novo različico skladbe Ruski vohun. Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Niet so v studiu ORK v Jevnici posneli pet skladb pod producentsko taktirko kitarista Roberta Likarja. Prva, ki jo predstavljajo je znameniti Ruski vohun. Slednjega so sicer posneli že leta 1993, dve leti po tragični smrti pevca Primoža Habiča, ko je za mikrofonsko stojalo stopil ustanovitelj zasedbe, kitarist Igor Dernovšek. Kot so zapisali, so se skladbo odločili posneti še enkrat “zaradi aktualnosti tematike kot tudi dejstva, da je z novim pevcem Borutom Maroltom postala še boljša”. Če bodo fantje sledili tej logiki, nas morda v prihodnosti čaka nova različica pesmi Paranoja.

Habičev zlati šus jih ni potolkel

Niet so se leta 1983 pojavili na tedaj zelo močni ljubljanski hardcore sceni, kjer zaradi svoje - za ta žanr - nenavadne melodičnosti na začetku niso bili ravno dobro sprejeti. A kaj kmalu so se strasti med elitističnimi punkovskimi sferami polegle in Niet so čez čas prosperirali s svojimi uspešnicami, kot so Ritem človeštva, Depresija, Paranoja, Petek zvečer, Vijolice in zimzeleni Lep dan za smrt. Leta 1991 je skupino pretresela prav ona - smrt. Zaradi prevelikega odmerka heroina se je za vedno poslovil karizmatični vokalist Primož Habič. Kar 17 let je moralo miniti, da so se Niet spet načeli odrske deske ljubljanskega Orto bara, tokrat z novim pevcem Borutom Maroltom. Sledil je veličasten koncert v Križankah, celovečerni album Trinajst, punk muzikal Rokovnjači in še zadnja plošča V bližini ljudi. Po izdaji slednje so se Niet ponovno začasno poslovili, od leta 2019 pa spet rohnijo po slovenskih odrih.


Najbolj brano