Nemčija se bo po vladnih napovedih letos izognila recesiji

Nemško gospodarstvo se bo po najnovejši vladni napovedi letos izognilo recesiji in bo beležilo 0,2-odstotno rast. Še sredi oktobra so v Berlinu predvsem zaradi visokih stroškov z energenti napovedovali, da se bo največje evropsko gospodarstvo skrčilo za 0,4 odstotka.

BERLIN > Padec gospodarske aktivnosti je bil ob koncu lanskega leta krajši in manj izrazit, kot je vlada ocenjevala jeseni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem je eno ključnih vlog odigrala državna pomoč gospodarstvu in gospodinjstvom pri premagovanju energetske krize.

"Še vedno veliko negotovosti: ruska invazija na Ukrajino in s tem povezane gospodarske posledice, šibko svetovno gospodarstvo, pa tudi nadaljevanje visokih cen energentov in inflacije," vladno poročilo povzema dpa.

Nemška inflacija se je lani zaradi rastočih cen energentov in hrane ustavila pri 7,9 odstotka. Vlada pričakuje, da bo inflacija visoka tudi letos, a se bo postopno zmanjševala. V celotnem letu naj bi znašala šest odstotkov.

Nemška centralna banka Bundesbank je medtem Nemčiji sredi decembra za letos napovedala 0,5-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda, k rasti pa naj bi se vrnili v letih 2024 in 2025.


Najbolj brano