Lastovka skozi 14 držav leti proti miru

Dobro stoletje staro ukrajinsko novoletno pesem Ščedrik, v osrčju katere je lastovka, ki prileti v hišo in napoveduje tako prihajajočo pomlad kakor skorajšnjo blaginjo, je mednarodna glasbena tovarišija na pobudo Tinkare Kovač preoblekla v protivojni aranžma.

Tinkara Kovač v videu zaigra na flavto in zapoje v slovenščini.
Tinkara Kovač v videu zaigra na flavto in zapoje v slovenščini.  

UKRAJINA > “War, what is it good for? Absolutely nothing!” jezno rohni stara pesem. Podobno sporočajo povezani glasbeniki iz 14 držav: vojna ne koristi nikomur, nikoli ne bi smela izbruhniti niti ta v Ukrajini, ki bobni že skoraj eno leto, naj se konča! “Kogarkoli sem povabila k sodelovanju, je pristal,” pravi Tinkara Kovač.

V Sloveniji so pristopili Sara Špelec, Mojca Štoka - Moya, Boštjan Pertinač, Marina Mårtensson, Mišo Kontrec in Matija Bolčina,otroški glas je posodila Tinkarina hči Alma Mljač. Zapel je šolski zbor Music school choir 4 iz ukrajinskega mesta Krivoj Rog, prek spleta so se pridružili Mário Lúcio Sousa (Portugalska, Zelenortski otoki), Kaiti Garbi (Grčija), Karin Mensah (Francija, Senegal), Vanessa Sulics, Jázmin Grulyó, Hanna Wachter in Dóra Orbán (Madžarska), Piero Mazzocchetti (Italija), Dorota Miśkiewicz (Poljska), Petra Antolić (Hrvaška), kitarist slovite italijanske Litfibe Ghigo Renzulli in flavtistIan Anderson iz legendarnega britanskega benda Jethro Tull. Kot koordinator je sodeloval Alberto Zeppieri, za aranžma, miksanje in mastering je poskrbel Vito Leonardo Tritto.

Marina Mårtensson

švedska glasbenica z izolskimi koreninami

“Ljudje v Ukrajini, nikoli ne pozabite, da v srcih nosite sončnična semena in da boste kmalu spet zacveteli, zasijali, premagali bolečino in sovraštvo, ki sta se razrasla okrog vas!”

Nekateri so v svet poslali še angažirana sporočila. “Glas hočem dvigniti za ljudi, ki trpijo med vojno v Ukrajini,” je zapisala Marina Mårtensson, švedska glasbenica z izolskimi koreninami. “Upam, da bosta z našo pesmijo do njih zavela toplina in mir. Ljudje v Ukrajini, nikoli ne pozabite, da v srcih nosite sončnična semena in da boste kmalu spet zacveteli, zasijali, premagali bolečino in sovraštvo, ki sta se razrasla okrog vas!”

Pesem o lastovki, ki napoveduje pomlad, poje tudi šolski zbor iz ukrajinskega mesta Krivoj Rog.

Prizori prekrasne narave in porušene civilizacije se z animacijami in videi glasbenikov na več koncih sveta prepletajo v spotu, ki ga ob Tinkari Kovač podpisujejo še Vladimir Jurc v vlogi režiserja, ilustratorka Ajda Erznožnik, producenta Maja Zupanc in Jure Vizjak (Invida), animatorka Anja Lavrinec in fotograf Siniša Kanižaj. V youtubu vtipkajte Shchedryk - Peace 4 Ukraine. In pritegnite, kličite mir.  


Najbolj brano