Kapo dol vsem, ki so noč in dan za plugi

Ponedeljsko sneženje je uvodnih 70 centimetrov snega iz minulega tedna v najvišjih vaseh in na SC Cerkno povzpelo čez meter. A v občini Idrija z državo niso delili zastojev na cestah. Komunalni delavci so namreč ves čas, ponoči in podnevi, na delu. Smučarska središča SKI Bor, Cerkno in Vojsko, so čez vikend pritegnila obilo smučarjev in tekačev.

Po 12-urnem nepretrganem pluženju črnovrške planote, se je 
Jernej Črnologar odpravil teptati tekaško stezo. Foto: Saša Dragoš
Po 12-urnem nepretrganem pluženju črnovrške planote, se je Jernej Črnologar odpravil teptati tekaško stezo. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > Teden zajetnejšega sneženja je povzročil nekaj zastojev v prometu predvsem zaradi podrtega drevja. V ponedeljek, ko je močno sneženje odejo v krajih nad 800 metri povzpelo do metra in čez, pa je promet potekal nemoteno. Komunalni delavci in pogodbeni sodelavci so na cestah noč in dan. Vikend brez padavin pa je ponudil obilo užitka nekaj tisoč obiskovalcem smučarskih središč na Idrijskem in SC Cerkno.

Tekaški center Vojsko, SC Cerkno in SKI Bor so med vikendom gostili veliko smučarjev. Na slednjem je bilo potrebno na vlečnico čakati v vrsti, a to ni nikogar motilo. (Foto: Saša Dragoš)

Na cestah po 12 ur in več

“Danes so vsi jutranji avtobusi pravočasno odpeljali na delo in v šole. Le slovenjegraški avtobus v obšolski center na Vojsko smo ustavili. Na cestah imamo vse ekipe nepretrgoma od druge ure zjutraj in zastojev v prometu ni,” je povedal dežurni zimske službe na Komunali Idrija Damjan Kacin.

Ker je delavcev skoraj za petino manj kot ob zadnjem podobnem sneženju leta 2018, so na cestah nepretrgoma 12 ur in se po štiriurnem počitku znova vrnejo. Podobno pogodbene ekipe za čiščenje vasi. Dodatnih delavcev ni mogoče dobiti. Za dolsko gorsko planoto pa plužnih ekip že tretje leto sploh nimajo. “Prav na Dolah smo imeli danes največ težav, a so naposled vendarle pomagali tudi domačini. Tudi ljudje, ki so se minuli teden še pritoževali, da ceste niso dobro splužene in prevozne, se danes na moj telefon ne pritožujejo” je dodal Kacin.

“Ne fotografirajte me!” je vidno utrujen prosil mladi Bojan Rupnik, ki je bil na cesti nepretrgoma 18 ur. “Godoviške ceste sva začela čistiti ob tretji uri zjutraj. Ponoči, ko ni prometa, pa morava očistiti še javne površine,” je povedal oče Jože Rupnik. “Tudi jaz sem začel ob drugi uri in po 12 urah končujem,” je na črnovrški planoti, utrujen, a nasmejan povedal Jernej Črnologar. Le nekaj minut pozneje smo ga srečali pri teptanju tekaške proge s pobudnikom prostovoljnega urejanja proge na planoti Gabrijelom Kavčičem.

Podobno kot oče in sin Rupnik v Godoviču, noč in dan odpirajo ceste in javne površine vsi komunalni in pogodbeni delavci v občini Idrija. (foto: Saša Dragoš)

Lepo obiskana smučišča

Med vikendom brez sneženja so z množico obiskovalcev oživela smučišča. Na SKI Bor je bilo potrebno na vlečnico nekoliko čakati, a to ni motilo nikogar. Na SC Cerkno je bila gneča samo na parkirišču. Slednji je obratoval tudi med ponedeljkovim sneženjem, v prihodnjih dneh pa se obeta rajska smuka. SKI Bor bo med delovniki deloval z nočno smuko (od 17. do 20. ure), čez dan pa med vikendi. Na tekaškem centru Vojsko je že urejene proge ponovno na debelo zasnežilo, a jih bodo hitro ponovno steptali.


Najbolj brano