Ivo Boscarol: “Primorska hranilnica ima velik potencial”

Ustanovitelj in nekdanji lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol se je odločil tudi za vstop v svet bančništva. Pred kratkim se je z nakupom skoraj enega odstotka deleža (0,93 odstotka) pridružil lastnikom Primorske hranilnice Vipava. Svoj delež pa namerava še povečati. Danes bo Boscarol prejel tudi priznanje Združenja Manager za življenjsko delo na področju managementa 2022.

Primorska hranilnica  ima  pet izpostav. Poleti načrtujejo odprtje 
nove v Kopru, še letos pa bi radi odprli tudi izpostavo v 
Ljubljani. Foto: Nace Novak
Primorska hranilnica ima pet izpostav. Poleti načrtujejo odprtje nove v Kopru, še letos pa bi radi odprli tudi izpostavo v Ljubljani. Foto: Nace Novak

AJDOVŠČINA > “Primorska hranilnica mi je poznana. Vem, kako je nastala, vem, kako diha, da je na prvem mestu podpora lokalnemu prebivalstvu in gospodarstvu in zato se mi je zdela dobra varianta, da bi se poskusil vključiti v to,” je povedal Ivo Boscarol, ustanovitelj in nekdanji lastnik podjetja Pipistrel, ki ga je lani prodal ameriškemu podjetju Textron.

Kot je še pojasnil, je bil prej zelo dober uporabnik bank, ker je Pipistrel potreboval partnerstvo z bankami zaradi svojih projektov.

Ivo Boscarol

podjetnik

“Zdaj, ko sem v drugačni vlogi, vidim veliko priložnosti za podporo lokalnemu gospodarstvu.”

“Zdaj, ko sem v drugačni vlogi, pa vidim veliko priložnosti za podporo lokalnemu gospodarstvu. Z izkušnjami, ki sem jih imel prej - kaj gospodarstvo potrebuje - in izkušnjami, ki jih imam zdaj - kako je mogoče gospodarstvo podpreti,” je še povedal Boscarol, ki meni, da je pomen lokalnih in slovenskih bank podcenjen.

Hranilnica, ki lahko postane resna banka

Solastnik Primorske hranilnice Vipava je postal z odkupom 0,93-odstotnega deleža od ajdovskega podjetja Crono, svoj delež v hranilnici, kjer so največji lastniki trenutno Zadružna kraška banka, Kurivo Gorica, Koda, Business Solutions in Gatis pa bi rad še povečal.

“Gre za majhen delež, en odstotek, a je dovolj, da lahko razmišljam o naslednjih korakih. V naslednjih tednih, mesecih se bom temu verjetno bolj posvetil in se tudi z lastniki in vodstvom posvetoval o možnostih za razvoj banke. Vem, da bi bila potrebna kakšna dokapitalizacija, in da ima hranilnica velik potencial, da bi lahko postala resna banka tudi z mednarodnim poslovanjem, česar zdaj nima,” je še povedal Boscarol.

Ivo Boscarol Foto: Leo Caharija

Če bi bilo možno hranilnico nadgrajevati na način, da postane večji igralec, z vsemi produkti, ki jih sodobna banka mora imeti, bi ga zanimal tudi večinski delež. Poudaril pa je, da ni nujno, da bo uspešen oziroma da se bo to tudi zgodilo, želel pa bi si to soustvarjati.

Hranilnica je šele začela svojo razvojno pot

Primorska hranilnica Vipava ima trenutno okrog 200 milijonov evrov bilančne vsote. Je najmanjša slovenska banka oziroma hranilnica, njena rast pa je zavidljiva, saj je od leta 2018, ko je njeno vodenje prevzel predsednik uprave Klemen Bajt, zrasla za štirikrat. Trenutno ima 0,4-odstotni delež v slovenskem bančništvu.

“Hranilnica je šele začela svojo razvojno pot. Zagotovo bo potrebovala še širjenje lastništva. In vstopi takih ljudi, osebnosti, kot je Boscarol, lahko vplivajo samo pozitivno na našo rast in poslovanje, z vidika poslovnih izkušenj in z vidika krepitve kapitala, ki je v bančništvu ključna dobrina,” je povedal Bajt. Pojasnil je tudi, da je med komitenti hranilnice 2200 pravnih oseb. Tudi na tem področju so od leta 2018 zrasli skoraj za petkrat, saj so se strateško fokusirali v pravne osebe oziroma podjetništvo. Fizičnih oseb imajo trenutno 4500, a tudi na tem področju imajo precejšnje ambicije po povečanju, ne da bi zmanjšali tempo rasti na področju pravnih oseb.

Hranilnica ima trenutno pet izpostav. Intenzivno delajo na tem, da bi poleti odprli izpostavo v Kopru, še letos pa bi radi odprli tudi izpostavo v Ljubljani. V letošnjem letu je načrtovana tudi nova dokapitalizacija, kar pa je stvar usklajevanja na ravni lastništva.

Zgled inovativnosti in odličnega vodenja

Na današnjem srečanju Združenja Manager bo Boscarol kot eden najprodornejših samoniklih slovenskih podjetnikov od leta 1990 prejel priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2022. Boscarol in Pipistrel sta sicer od leta 2003 do 2011 prejela že vrsto priznanj in nagrad.

Pipistrelovo letalo je leta 2007 zmagalo na Nasinem natečaju za osebno letalo prihodnosti. Leta 2011 so spet zmagali na Nasinem tekmovanju, takrat za energijsko najbolj učinkovito letalo. Leta 2020 so kot prvi in edini na svetu uspeli certificirati povsem električno letalo za prevoz potnikov.

Boscarol je leta 2003 prejel nagrado za podjetnika leta, leta 2005 nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, leta 2011 je postal Delova osebnost leta. Istega leta je Pipistrel prejel tudi Zlati red za zasluge za prispevek k razvoju okolju prijazne tehnologije.

Po lanski prodaji večinskega deleža Pipistrela je postal Ivo Boscarol s hčerko Tajo v slovenskem prostoru prepoznaven tudi kot donator, vstopil je tudi v nepremičninske in še nekatere druge posle. V Združenju Manager so mu 21. priznanje za življenjsko delo na področju managementa podelili, ker je s svojimi dejanji zgled inovativnosti, prodornosti, uspeha in odličnega vodenja.


Najbolj brano