V čakalnici prvi dan brez gneče, a jeznih pacientov ne manjka

“Iz tujine se vračava v domovino, pa ne moreva dobiti osebnega zdravnika. Samo pošiljajo naju naokrog,” sta v vrsti pred prvo ambulanto za paciente brez osebnega zdravnika na Primorskem stala Sonja in Stane Kralj ter razlagala svojo zgodbo. Prvi dan je v ambulanti svoje poslanstvo opravljala kar Ljubica Kolander Bizjak, strokovna direktorica Zdravstvenega doma Koper, pomagalo ji bo še pet zdravnikov.

Vneta razprava ljudi, ki ne morejo dobiti osebnega zdravnika.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Vneta razprava ljudi, ki ne morejo dobiti osebnega zdravnika.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Iz Zasavja sva se preselila pred štirimi leti, pred kratkim pa sva se tudi upokojila. Tukaj želiva imeti osebnega zdravnika, vendar ga kar ne moreva dobiti. Doslej sva ga imela in obiskovala v Zasavju, vendar tako več ne gre. 300 kilometrov je predaleč. A bojiva se, da ga bova morala ohraniti,” sta povedala druga naša sogovornika, Alma in Marjan Knaus, medtem ko sta čakala pred vrati ambulante, ki je začela delovati v zdravstveni postaji Olmo, na naslovu Cesta na Markovec 1.

Alma Knaus ima zdravstvene težave in je med tistimi, ki zaenkrat zaman iščejo svojega osebnega zdravnika. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Urnik ambulante

Ambulanta za neopredeljene paciente deluje na naslovu Cesta na Markovec 1, in sicer trikrat na teden - ob ponedeljkih, sredah in četrtkih med 15. in 17. uro.

Tako kot v večini drugih mest niti v Kopru ni bilo večjega navala v novoodprto ambulanto. Brez osebnega zdravnika je okoli 2100 pacientov, ki sodijo pod okrilje Zdravstvenega doma Koper, in še okoli 500 tujcev, pojasnjuje Ljubica Kolander Bizjak, strokovna direktorica Zdravstvenega doma Koper.

Ambulanta za neopredeljene paciente v Olmu je namenjena prav njim, če le živijo v Mestni občini Koper ali v Občini Ankaran. Ambulanto velja obiskati le, ko človek potrebuje zdravstvene usluge. Obisk, na katerem bi se le opredelili za osebnega zdravnika, pa ni potreben in ne smiseln. Ljudje bodo le podpisali listino o izbiri osebnega zdravnika, ime zdravnika pa na njej ne bo vpisano, saj se bodo zdravniki menjavali.

2100

prebivalcev koprske in ankaranske občine je brez osebnega zdravnika

Prvi dan delovanja ambulante za neopredeljene paciente je bolnike sprejemala Ljubica Kolander Bizjak. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Ambulanta zaenkrat deluje trikrat na teden - ob ponedeljkih, sredah in četrtkih med 15. in 17. uro. Takrat so tudi dosegljivi na telefonski številki 05/6647-102, naročilo na pregled pa je možno opraviti tudi prek portala IRIS ali po pošti.

Delo v ambulanti za neopredeljene paciente je svobodna izbira

Prve paciente je včeraj sprejela Ljubica Kolander Bizjak, uspelo pa ji je pridobiti še pet družinskih zdravnikov, ki bodo vsaj dvakrat na teden po dve uri ob svojem rednem delu poskrbeli tudi za neopredeljene paciente.

Ambulante za neopredeljene, ki jih je ukazal oblikovati zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, zgolj gasijo požar, nastale pa so, ker se Slovenija sooča z velikim pomanjkanjem družinskih zdravnikov. Potrebovali bi jih vsaj še 300, če bi hoteli zadostiti potrebam ljudi.

“Ni rečeno, da se vsi ljudje, ki nimajo opredeljenega osebnega zdravnika, tudi želijo opredeliti. Mislim predvsem na tujce, ki pri nas delajo, nimajo pa stalnega bivališča. Videli bomo, kaj se bo dogajalo in koliko neopredeljenih nas bo obiskalo,” dodaja Ljubica Kolander Bizjak.

Delo ambulant je najbolj odvisno od tega, koliko zdravnikov bodo pridobili, ki bodo to dodatno delo želeli opravljati. “To je njihova svobodna izbira. Pet naših zdravnikov je doslej izrazilo voljo, da bi to še dodatno počeli. Za delovanje ene ambulante bo to zadostovalo, za delovanje dveh pa ne,” še pove strokovna direktorica Zdravstvenega doma Koper.

Interes zdravnikov iz Bosne in Hercegovine

V Sloveniji primanjkuje okoli 300 splošnih zdravnikov, specializiranih za splošno medicino, na primer družinskih zdravnikov. In v takšni kadrovski stiski smo že vsaj deset let.

“Že pred desetimi leti smo se pogovarjali, kako izboljšati razmere, da bi se čim več zdravnikov odločilo za specializacijo iz družinske medicine. Ves čas je aktiven razpis, s katerim jih vabimo. Iščemo dva zdravnika. Mestna občina Koper nam stoji ob strani in nudi službena stanovanja, ampak na razpis se doslej ni prijavil še nihče,” o mukotrpnem iskanju splošnih zdravnikov še pravi Ljubica Kolander Bizjak.

Nekaj zainteresiranih se jim oglaša iz tujine, predvsem iz Bosne in Hercegovine, vendar so to zdravniki, ki so še na začetku svoje poti in potrebujejo štiri leta specializacije in še eno leto za nostrifikacijo svojih diplom. “Pozitivna novica je, da smo dobili nekaj vlog, v katerih tuji državljani že dokazujejo svoje znanje slovenščine. Upam, da se bodo odločili za nadaljevanje svoje poklicne poti pri nas,” opiše strokovne stiske Ljubica Kolander Bizjak.

Na Primorskem naj bi bilo 13 ambulant za neopredeljene

Dostop do osebnega zdravnika je problem, ki ga ne more rešiti niti oblikovanje ambulant za neopredeljene bolnike, vendar ga pristojni vsaj gasijo. Ministrstvo za zdravje predvideva, da bodo do konca marca 2023 po vsej državi odprli 94 ambulant za neopredeljene bolnike - na Primorskem naj bi jih bilo 13.


Najbolj brano