Turel: “Sprejem X Mas na občini ni primeren”

Zaradi današnjega sprejema simpatizerjev fašističnega odreda X Mas na goriškem županstvu so številni ogorčeni. Da je sprejem vse prej kot primerna gesta, je prepričan tudi novogoriški župan Samo Turel.

Novogoriški župan Samo Turel je prepričan, da “sprejem X Mas na 
občini ni primeren”. Foto: Mateja Pelikan
Novogoriški župan Samo Turel je prepričan, da “sprejem X Mas na občini ni primeren”. Foto: Mateja Pelikan

GORICA > Ob napovedi, da bodo simpatizerji X Masa to soboto na goriškem županstvu spet položili venec v spomin na v Jugoslavijo deportirane in izginule goriške občinske delavce med drugo svetovno vojno, v imenu občine pa naj bi jih sprejela odbornica Arianna Bellan, so demokratične in antifašistične organizacije ogorčene. Vsedržavno združenje partizanov Italije (ANPI) z demokratičnimi in antifašističnimi organizacijami pa v protest proti temu pripravlja protifašistični shod ob 10.30 na Korzu Verdi.

Da je sprejem simpatizerjev X. Mas, ki je bila elitna enota Mussolinijeve Italijanske socialne republike in je pod vodstvom nacistov izvajala nasilje na Primorskem, izjemno sporen in ni sprejemljiv, je prepričan tudi novogoriški župan Samo Turel. “Sprašujem se o primernosti dejstva, da župan Rodolfo Ziberna na sedežu Občine Gorica, ki je uradna institucija lokalne samouprave v italijanski republiki, sprejema veterane in predstavnike odreda X. MAS. Vsak se ima pravico pokloniti žrtvam, vendar je vzporedno obujanje nostalgije po fašizmu čisto nekaj drugega. Gre za organizacijo, ki ima za Slovence na obeh straneh meje skrajno negativen zgodovinski pečat. Uradno se pripadniki te organizacije razglašajo za domoljube, v resnici pa ideje in simbole črpajo iz italijanskega fašizma. Prepričan sem, da kot napredna in svobodna družba tega ne bi smeli dopustiti, sploh pa ne uradno sprejemati skrajnih ideoloških skupin. Z Evropsko prestolnico kulture, nazivom, ki ga bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila leta 2025, želimo našim ljudem in širši evropski javnosti posredovati sporočilo demokratičnih vrednot, ne pa poveličevanja vsakršnih ideologij zatiranja. Kam lahko poveličevanje tovrstnih ideologij privede, lahko žal spremljamo marsikje po svetu tudi v sedanjosti ne samo v zgodovini,” poudarja Turel.

Letos sicer ni prvič, da na goriški občini sprejemajo simpatizerje X Mas, goriškemu županu Rodolfu Ziberni pa se to očitno nikakor ne zdi sporno. Nasprotno, po njegovem gre zgolj za spomin na tiste, ki so “izgubili življenje samo zaradi svoje italijanske identitete” ...


Najbolj brano