Usnjen jopič za predsednico: po meri izdelan v Sloveniji

Zakaj predsednica Nataša Pirc Musar včasih nosi vojaško jakno?

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je v zadnjem obdobju večkrat pojavila v javnosti v usnjeni jakni, na kateri je tako kot pri vojakih označeno njeno ime. To so opazili tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij. Eden od njih je na tviterju zapisal: “V Dražgošah smo dobili novega Mavericka.” Gre za glavnega junaka duologije ameriških filmov Top Gun, ki govori o zgodbi pilota ameriške vojske, ki ga je upodobil znani igralec Tom Cruise. Podobno jakno kot Našata Pirc Musar je pred tem nosil tudi njen predhodnik Borut Pahor. Zato smo v uradu predsednice preverili, kje jo je predsednica dobila in kakšna jakna je to.

Borut Pahor v pilotski jakni slovenske vojske (Foto: Robert Balen)

“Črn usnjen jopič, ki ga je predsednica republike Nataša Pirc Musar nosila v Dražgošah in na Osankarici, je del uniforme letalskih enot Slovenske vojske, ki skladno z navodilom o pripadanju in rokih uporabnosti uniform Slovenske vojske pripada generalom, predsednikoma republike in vlade ter ministru za obrambo,” so pojasnili v uradu predsednice. Dodali so, da ga je Pirc Musarjeva, ki je hkrati tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, prejela ob nastopu predsedniške funkcije.

Jakno je sicer izdelalo podjetje Leder Herman iz Dolan v občini Cirkulane. Slovenska vojska jo je za predsednico naročila 19. decembra, dobavljena pa je bila v začetku januarja. Tako jakno ima tudi predsednik vlade Robert Golob, so nam še sporočili iz Slovenske vojske.

Nataša Pirc Musar na osrednji spominski slovesnosti Po stezah partizanske Jelovice v spomin na 81. obletnico Dražgoške bitke (Foto: Robert Balen)

Jakna po meri

Andrej Lilija, direktor podjetja Leder Herman, nam je pojasnil, da že dolga leta sodelujejo s Slovensko vojsko, posle pa pridobivajo na razpisih, na katere se lahko prijavi kdorkoli. Vedno so bili najbolj ugodni ponudnik, zagotavlja Lilija. Hkrati so v družbi, ki sicer deluje že več kot 50 let, zelo ponosni, da Slovenska vojska izbere slovenske proizvajalce.

Jakne so izdelane po standardih, ki so jih za vojsko postavili drugi oblikovalci. Na vprašanje, ali so jakne za slovenske državnike izdelane po meri, je odgovoril Lilija pritrdilno in pojasnil, da so državnike premerili, preden so jim izdelali jakne.

Prvi slovenski politik, ki smo ga videli v takšni jakni, je bil tedanji predsednik vlade dr. Janez Drnovšek, ko je obiskal s potresom porušeno Posočje. Ni pa znano, ali je bila jakna slovenska ali tuja, ker je leto prej v koprskem zalivu gostovala ameriška letalonosilka John F. Kennedy in je bil Drnovšek na njej na obisku.

DR


Najbolj brano