Reševanje iztirjenega sveta v švicarskem Davosu

Davos v vzhodnem delu Švice, blizu tromeje z Avstrijo in Italijo, bo v prihodnjih dneh gostil že 53. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma, na katerem pričakujejo kar 2700 udeležencev. Izpostavljeni temi bosta energetska in prehranska kriza. Najvišja slovenska predstavnica bo zunanja ministrica Tanja Fajon.

V kongresnem centru v Davosu (v ospredju) te dni poteka 
zasedanje  Svetovnega gospodarskega foruma. Foto: Wikipedia
V kongresnem centru v Davosu (v ospredju) te dni poteka zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma. Foto: Wikipedia

DAVOS > Svetovni gospodarski forum je leta 1971 ustanovil profesor menedžmenta Karl Schwab kot neprofitno fundacijo za izboljšanje stanja v svetu, o čemer svetovna politična, ekonomska in akademska elita razpravlja enkrat letno v Davosu, turističnem kraju v vzhodni Švici, pozimi enem od središč smučarskega cirkusa Davos - Klosters s približno 270 kilometri smučarskih prog. Gre za najpomembnejše srečanje fundacije s sedežem v bližini Ženeve, ki regionalne razprave sklicuje tudi drugod po svetu. Delovanje Svetovnega gospodarskega foruma podpirajo številne multinacionalke in nekatere vlade.

Podnebje, Ukrajina, energetika, hrana ...

Letošnje srečanje se je začelo sinoči s podelitvijo kristalnih priznanj in prvo razpravo, posvečeno mobilizaciji ukrepov za podnebno vzdržen življenjski slog, kar je za Davos nekoliko paradoksalna tema, saj vsaj desetina udeležencev v Švico prispe z zasebnimi letali. Do petka bodo sledile res številčne razprave o različnih temah, njihov skupni imenovalec so določili kot Sodelovanje v razdrobljenem svetu. Veliko bo tem, ki se nanašajo na posledice vojne v Ukrajini, med drugimi o energetski in prehranski krizi, visoki inflaciji ob nizki rasti in visoki zadolženosti gospodarstev, o novih izzivih za industrijo, družbeni ranljivosti ter o geopolitična tveganja.

V Davosu bo veliko tem, ki se nanašajo na posledice vojne v Ukrajini,

250 letal dnevno

Med drugim bodo v naslednjih dneh v Davosu predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemški kancler Olaf Scholz, južnoafriški predsednik Cyril M. Ramaphosa in njegov južnokorejski kolega Yoon Suk Yeol.. Slovenijo bo zastopala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo v petek med govorci na forumu o zajezitvi zdrsa v mednarodno nestanovitnost in možnosti za nov varnostni dialog, sodelovala pa bo še v nekaj drugih diskusijah.

Na potratno romanje v Davos so že opozorili pri Greenpeaceu. Poudarjajo, da v forumu eno govorijo, drugo pa delajo, saj naj bi v teh dneh zaradi Davosa v Švico letelo do 250 zasebnih letal dnevno , kar bo pustilo izjemen ogljični odtis. Forum, ki po nekaj okrnjenih izvedbah letos poteka v polnem formatu, bo gotovo deležen še kakšne kritike in protesta antiglobalistov.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Pretvarjanje pregrešno bogatih

Ker ne bodo pristali na to, da bi povečali davke milijarderjem, onemogočili prelivanje dobičkov multinacionalk v davčne oaze, se odpovedali luksuzu, je tradicionalno zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma, ki se je včeraj začelo v Davosu, zgolj protokolarna zabava sodelujočih. Kdo bo tam, s kom in kaj bo govoril, nas in vso svetovno javnost zanima zato, ker se bo zbrala svetovna elita, najbolj premožni in najbolj uspešni: voditelji največjih bank in finančnih institucij, naftnih in energetskih ...

Preberi več

Najbolj brano