Inženirka leta 2022 je Rosana Kolar iz Adria Tehnike

Prejemnica naziva inženirka leta 2022, ki ga soorganizirata revija IRT3000 in družba Mediade s partnerji, je Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. Priznanje je prejela na nocojšnji slavnostni razglasitvi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Rosana Kolar
Rosana Kolar 

LJUBLJANA > Kolar je že kot 11-letna deklica naznanila, da želi postati letalska mehaničarka. Njene otroške sanje so se uresničile po uspešno zaključenem študiju strojništva letalske smeri na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, ko se je kot letalska mehaničarka zaposlila pri družbi Adria Tehnika. Je ena redkih žensk v Sloveniji, ki opravlja poklic mehaničarke potniških letal, so poudarili soorganizatorji izbora iz podjetja Mediade.

Delo v pisarni je ni privabljalo, kot pravi sama, se je odločila za "zahtevnejšo, a učinkovitejšo" pot opravljanja svojega poklica. "V oči pade njena skromnost in spoštljiv odnos do dela - njeno zavedanje, da je za varno in udobno popotovanje nad tlemi ključen prav vsak zaposleni," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pred šestimi leti je, z željo spoznavanja prav vseh faz dela, začela na začetku in kot pomočnica letalskega mehanika opravljala najpreprostejša dela letalskega vzdrževanja. Lani pa je pridobila svojo prvo licenco: B1 letalski mehanik za tip Airbus A320 family.

Odličnega inženirja ne sme biti strah mnenja okolice, saj je včasih ravno to zavora nadaljnjega razmišljanja, je prepričana Kolar. A kot menijo organizatorji projekta Inženirka leta, s svojim zgledom dokazuje, da to velja tudi širše. Verjame, da so mladi danes z odločnostjo, odgovornostjo, vztrajnostjo ter jasno zastavljenimi cilji lahko kos predsodkom o 'ženskih' in 'moških' poklicih, so poudarili.

Žirija letošnjega izbora je v njeni vztrajnosti, samozavesti in trdni prepričanosti v svoje poslanstvo prepoznala svojevrstno pionirko dela v aviaciji, področja, na katerega so vezani globoki stereotipi. "Rosana je vzor mladim dekletom, da bodo tudi sama svoje inženirske sanje že zgodaj ponosno oznanila in jim brez ozira na mnenje okolice neutrudno sledila," so navedli.

"Stereotipi in predsodki o moških in ženskih poklicih so škodljivi, zato moramo najprej vsak sam ter nato tudi kot družba poskrbeti, da postanejo del preteklosti. Zgledujmo se po tistih, ki premikajo meje," je na slovesnosti poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Vse nominiranke, še posebej pa nagrajenka, so po prepričanju predsednice vzgled, kako premikati meje. Ženske morajo pogumno in smelo še naprej prebijati steklene stropove, moški pa jim morajo pri tem pomagati in jih spodbujati, meni.

"Začeti moramo seveda doma, kjer morajo starši slediti željam deklet in jih pri njihovih sanjah ne omejevati. Samo nebo je meja. Ženske pa moramo moške ves čas opozarjati, da naše želje niso agresivna pretirana ambicioznost, temveč le želja biti odlične v tem, kar počnemo," je dejala.

Med letošnje nominiranke so bile poleg zmagovalke uvrščene še Tajda Bogovič iz podjetja Mesi, Neža Guzelj iz podjetja Mahle Electric Drives Slovenija, Ana Kavčič iz Krke, Viki Petrovič iz podjetja Loftware, Tajda Pirnat iz podjetja Danfoss Trata, Barbara Pogačar iz SIQ Ljubljana, Špela Poklukar iz podjetja Endava, Jerneja Sedlar iz Holdinga Slovenskih elektrarn in Lara Topol iz Nuklearne elektrarne Krško.

Katera od nominirank je na koncu postala inženirka leta, so odločale štiri žirije: vseh pet generacij nominirank za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta. Skupno je bilo 119 članic in članov žirije.

Današnje slovesnosti v Cankarjevem domu se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.


Najbolj brano