Topla zima topi sneg na Kaninu, Cerkno so zaprli

Kaninskemu smučišču, ki obratuje od 23. decembra, vremenske razmere na začetku sezone niso naklonjene. Pretopla zima je stopila precej snega: na začetku ga je bilo poldrugi meter, zdaj je snežna odeja debela le 40 centimetrov. Med novoletnimi prazniki zaradi vetra in megle niso obratovali.

Na Kaninu je toplo vreme topilo sneg, z velikim upanjem  pričakujejo novo pošiljko.   Foto: Boštjan Zakrajšek
Na Kaninu je toplo vreme topilo sneg, z velikim upanjem pričakujejo novo pošiljko.  Foto: Boštjan Zakrajšek

KANIN, CERKNO > Kaninsko smučišče obratuje od 23. decembra, žal pa med novoletnimi prazniki niso imeli sreče z vremenom. Pihal je namreč močan severovzhodnik, čez sto kilometrov na uro, 3. januarja pa je smuko za nameček preprečila gosta megla. “Topla zima tudi Kaninu povzroča preglavice. Deževalo sicer ni, se je pa sneg topil,” potrjuje direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Upajo, da bo snežilo

“Snežne padavine bi bile zelo dobrodošle, saj je na smučišču samo še 40 centimetrov debela snežna odeja, tako da delujeta zgolj progi Podi in Prevala. Na progi Skripi je premalo snega. Res upamo, da bo držala vremenska napoved in da bo konec tedna snežilo. Če bi se snežna odeja odebelila vsaj za 30 centimetrov, bi bili zelo zadovoljni. Na srečo smo proge pravočasno steptali, da imamo vsaj snežno podlago. Sistem Gazex za daljinsko proženje plazov smo uspešno testirali,” se skupaj s smučarji nadeja dodatnega sneženja. Kot pravi, je smučišče povezano s Sello Neveo, kjer pa so proge precej ledene. Zaradi vseh teh okoliščin se s prav velikim obiskom ne morejo pohvaliti. Je pa bilo med gosti kar polovica tujcev, predvsem Madžarov, Nizozemcev, Angležev, Francozov... “December in januar za smuko na Kaninu nista najboljša meseca. Bomo videli, kako bo letos z januarjem,” si kaj več pozitivnih novic obeta Božič Badaličeva. Predprodaja smučarskih kart ni bila najboljša, bila je v okviru pričakovanj, glede na podražitve.

Manuela Božič Badalič

direktorica Sončnega Kanina

“Upamo, da bo držala vremenska napoved in bo konec tedna snežilo. Če bi se snežna odeja odebelila vsaj za 30 centimetrov, bi bili zelo zadovoljni.”

V Bovcu približno 60-0dstotno zasedeni

Direktor zavoda Turizem Dolina Soče Viljam Kvalić ocenjuje, da je bila zasedenost turističnih postelj v Posočju okoli 60-odstotna, ob tem, da vse zmogljivosti niso bile odprte. Okoli 500 gostov je na Bovško pritegnil tradicionalni, že 15. festival Boff, na katerem so od 27. do 30. decembra prikazali 31 filmov o naravi in outdoor športih.

“Upali smo na več snega na Kaninu in da bi zasnežilo tudi v Logu pod Mangartom, vendar se ni tako izteklo. Smučišče v Logu je namreč vabljivo za družine, za tekače na smučeh. Vse je pripravljeno, samo snega ni,” na padavine upa tudi Kvalić. Kot pravi, je razmišljanje o dodatni zimski ponudbi nujno. “Treba se bo prilagoditi zimam brez snega v dolini. Resno bo treba razmisliti o atraktivnem wellnesu, bazenu, pa o tem, kako bi nadgradili kulinariko. Zdaj je žal tako, da je marsikatera gostilna zaprta, ker nimajo kuharjev in ostalega osebja. Če bi posodobili kaninsko smučišče, o čemer nimamo podrobnejših informacij, če bi z umetnim zasneževanjem delovalo smučišče in tekaške proge v Logu pod Mangartom, če bi privabljali s kulinariko in wellnes centrom, bi lahko govorili o celoletnem turizmu.”

Viljam Kvalić

Direktor zavoda Turizem Dolina Soče

“Treba se bo prilagoditi zimam brez snega v dolini. Resno bo treba razmisliti o atraktivnem wellnesu, bazenu in o tem, kako bi nadgradili kulinariko.”

Odjuga je zaprla smučišče v Cerknem

“Radi bi vam ponudili vodo tudi v drugačnem agregatnem stanju, a žal nam vremenske razmere tega ne dopuščajo,” so v Hotelu Cerkno po zapori smučišča obiskovalce povabili v svoje male terme, a so dali vedeti, da bodo sneg na Smučarskem centru Cerkno izdelali takoj, ko bo to mogoče.

V Cerknem je odjuga pobrala skoraj ves sneg, ki so ga izdelali. Foto: Saša Dragoš

Vremenska napoved ni na njihovi strani. Še manj draginja, saj izdelava kompaktnega snega dobesedno žre energijo. Decembra so izdelali izdatno količino okrog 40 centimetrov snega za štiri proge, a ga je odjuga v tednu dni skoraj pobrala. Čeprav je vmes smučarjem nagajal še dež, so prizadevanja delavcev centra pohvalili. Uvodni dan letošnjega leta pa so bili prisiljeni smučarski center zapreti. Take odjuge v njegovih 40 letih obstoja še ne pomnijo, so pojasnili. Navsezadnje so tudi meteorologi povedali, da so zabeležili najtoplejši vstop v novo leto, odkar opravljajo meritve.


Najbolj brano