Kako nad glavobol pri mačku: Jejte, pijte vodo in ne zanašajte se na nasvete

Najboljši način, da se izognete glavobolu po zabavi, je, da omejite količino alkohola, ki ga popijete naenkrat. Pa vendarle še nekaj nasvetov, da bo glava manj bolela.

Glavoboli zaradi alkohola se zgodijo po zabavi, sami po sebi pa niso zabavni. Znano je, da lahko čezmerno pitje alkohola naslednji dan povzroči različne simptome - glavobol je le eden od njih. Ni težko priti do "zdravil" za glavobol pri mačku, naredite jih lahko tudi doma in kupite v trgovini. Toda za večino ni zanesljivih znanstvenih dokazov, da res delujejo. Najboljši način, da se izognete glavobolu, je, da omejite količino alkohola, ki ga popijete naenkrat. Vseeno pa imamo za vas tudi nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo zmanjšati možnosti za glavobol, in nekaj nasvetov za lajšanje bolečin, če ga že imate. Nasvete povzemamo po spletni strani Healthline.

• Poskrbite, da boste jedli. Jejte pred, med zaužitjem alkohola in po zaužitju alkohola. Prehranjevanje namreč pomaga ohranjati raven sladkorja v krvi. Nizek krvni sladkor lahko poslabša glavobol. Ohranjanje ravni sladkorja v krvi lahko tudi omeji količino kisline, ki se kopiči v krvi. To lahko prepreči glavobol in druge simptome, kot sta slabost in izčrpanost. Pitje povzroča izgubo vitaminov, kar lahko privede do glavobola. Prehranjevanje pa lahko vzdržuje raven vitaminov in potencialno prepreči nekatere simptome mačka.

• Pijte vodo. Ob vsaki pijači popijte tudi kozarec ali stekleničko vode. Ali pa poskusite piti vodo pred uživanjem alkohola in po njem. Privoščite si kozarec vode za vsako pivo ali koktajl, ki ga popijete. Navadna, kokosova voda in voda, obogatena z dodatnimi elektroliti, kot sta kalij in magnezij, vam lahko pomagajo ostati hidrirani in zmanjšajo glavobole pri mačku. Alkohol je namreč diuretik - povzroči, da vaše telo poveča količino urina. Zaradi tega izgubljate tekočino in elektrolite hitreje in boste veliko hitreje dehidrirani. In če na koncu bruhate zaradi preveč alkohola, boste izgubili še več tekočine. Preprečevanje dehidracije pomeni, da bodo vaši simptomi pri mačku veliko manj resni, če jih boste sploh imeli. Poleg tega ima hidracija še veliko drugih prednosti.

• Raje izberite svetle pijače. Temnejša ko je pijača, hujši je lahko vaš maček, saj destilirane, temno obarvane pijače, kot so viski, burbon in žganje, vsebujejo velike količine kongenerjev, ki so rezultat destilacije ali fermentacije. Nekateri običajni kongenerji vsebujejo tanin, aceton in acetaldehid. Pri kongenerjih je veliko večja verjetnost, da bodo povzročili simptome mačka, tudi glavobol. Odločite se za svetle pijače, kot je na primer vodka, da zmanjšate možnosti za mačka naslednji dan.

• Spoznajte svoje meje. Ne čutite pritiska, da bi morali piti več, kot vam ustreza, sploh pa ne pijte, če tega ne želite. Vaše meje niso enake kot pri drugih in morda vam ne bo vedno do pitja. Poslušajte svoje telo in se spomnite preteklih izkušenj. Morda je ena pijača v redu, toda dve ali več pijač povzročijo vrtoglavico, slabost in močan glavobol naslednji dan.

• Omejite se. Vaše telo presnovi alkohol v približno eni uri. Zato se omejite na eno pijačo na uro. Razporeditev uživanja alkohola v tem času omogoča telesu, da učinkovito izplakne alkohol, tako da koncentracija alkohola v krvi ostane nizka in se v bistvu izloči iz telesa pred naslednjim dnem. To vam lahko pomaga, da se popolnoma izognete simptomom mačka.

• Klin se s klinom ne zbija. Raziskave, ki dokazujejo, da se pri uživanju alkohola "klin s klinom zbija" in da zjutraj za boljše počutje zvrnete na tašče enega kratkega, so omejene. Poleg tega lahko pitje alkohola, ko se vaše telo že spopada s simptomi mačka, počutje le še poslabša ali pa je le začasna rešitev, preden se simptomi vrnejo.

• Ne zanašajte se na nasvete za zdravljenje mačka. Ne poslušajte vseh čudnih, nenavadnih receptov, ki naj bi pomagali "zdraviti" mačka. Sestavine, kot so surova jajca, začimbe in številni konzervansi, ki se uporabljajo v predelani ali hitri hrani, lahko poslabšajo simptome, kot sta slabost in bruhanje. Držite se osnovnih živil, bogatih z beljakovinami in vitamini, kot so banane, jajca, oreški in špinača.

• Zapomnite si, da je vsak človek drugačen. Ne čutijo vsi enakih učinkov pitja naslednje jutro. Pravzaprav samo vaši geni predstavljajo skoraj polovico spremenljivk, ki prispevajo k temu, kako se vaše telo odziva na alkohol. Druga polovica spremenljivk, ki prispevajo k vašemu mačku, ima naslednje elemente: spol, telesna teža, katera zdravila jemljete, koliko ste pojedli, pomanjkanje encimov (zaradi katerih zardevate ali postanete slabotni, ko uživate alkohol), kako hitro pijete (ena pijača na uro v primerjavi z več pijačami).

Vzroki za glavobol pri mačku

Alkohol vsebuje kemikalijo, imenovano etanol. Ko pijete alkohol, vaš želodec absorbira približno 20 odstotkov tega etanola, medtem ko vaše tanko črevo absorbira preostanek. Iz tankega črevesa etanol potuje v krvni obtok in po vsem telesu, vključno z možgani.

Diuretični učinki etanola vas lahko tudi hitro dehidrirajo, glavobol pa je le eden od mnogih simptomov dehidracije. V vašem krvnem obtoku lahko etanol povzroči glavobole zaradi vazodilatacije. To pomeni, da razširi krvne žile. Vazodilatacija lahko stimulira določene možganske živce in povzroči bolečino. Alkohol vpliva tudi na kemikalije in hormone v vaših možganih, kot sta histamin in serotonin, ki prispevajo k razvoju glavobola.

Kdaj k zdravniku

Preveč alkohola naenkrat lahko privede do zastrupitve z alkoholom. Če se zastrupite z alkoholom, lahko imate dolgotrajne posledice ali celo umrete. Poiščite nujno zdravniško pomoč, če vi ali kdorkoli, s katerim pijete, opazi katerega od naslednjih simptomov: občutek zmedenosti, koža spremeni barvo v temno modro ali vijolično, bruhanje, upočasnjeno dihanje (vdih in izdih manj kot osemkrat na minuto), premor med vdihi (deset ali več sekund), mrzlica, epileptični napadi, nezavest.

Če ugotovite, da ne morete nadzorovati, koliko spijete, ali ne nehate piti, četudi vam to povzroča fizično ali čustveno bolečino, boste morda morali poiskati zdravljenje zaradi alkoholizma. Prvi korak k soočanju z alkoholizmom je priznanje, da imate težave z alkoholom in s posledicami, ki jih povzroča alkohol v vašem življenju. Ko dosežete ta pomemben mejnik, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, terapevtom ali svetovalcem, ki vam lahko pomaga priporočiti zdravljenje odvisnosti. Ne pozabite, da niste sami.

Ključ, kako se izogniti glavobolu pri mačku, je zmernost. Poskusite srkati alkohol in ga ne kar zlivati vase. Če pa že imate mačka, poskusite z enim nasvetom ali več in preverite, kateri od njih je za vas najprimernejši. Začnite uživati zdravo hrano in piti vodo ob pitju alkohola. Upoštevanje preventivnih ukrepov je najboljši način za preprečevanje glavobola pri mačku.


Najbolj brano